РРА Бачка пружила подршку у припреми пројеката за израду развојних докумената регионалног развоја

Image

Кабинет министра за равномерни регионални развој је за реализацију израде развојних докумената регионалног развоја по расписаном јавном позиву за пријаву пројеката за Програм подстицања регионалног раста у Републици Србији у 2023. години одобрио предлоге пројеката општинама Бач, Жабаљ и Оџаци којима је Регионална развојна агенција Бачка пружила подршку у припреми пројеката и које ће реализовати у партнерству.

Министар задужен за равномерни регионални развој Един Ђерлек доделио је данас уговоре о суфинансирању пројеката за израду развојних докумената регионалног развоја градоначелницима и председницима 23 града и општине у Србији у вредности од 58.884 милиона динара.

Министар Ђерлек истакао је да је за Програм подстицања регионалног раста у Републици Србији за 2023. годину, који је усвојен на иницијативу  Кабинета за равномерни регионални развој, Влада Србије до сада издвојила близу 299 милиона динара, како би поспешила равномерни раст и развој наше земље, што је један од стратешких приоритета ове владе.

Највише новца, 240 милиона динара, како је истакао, издвојено је за развојне, инфраструктурне саобраћајне и комуналне пројекте, али и пројекте у области културе, предузетништва и социјалне инфраструктуре, како би се  омогућили боље услови за живот наших грађана широм Србије и побољшала демографска ситуација у земљи.

Како је објаснио, поред данас додељених уговора за 23 града и општине у Србији, у претходном периоду потписан је и 31 уговор за пројекте у области саобраћајне, комуналне и социјалне инфраструктуре, али и пројекте за подршку малим и средњим предузећима, који ће унапредити живот наших грађана широм Србије и обезбедити равномерни развој земље.

У последњој деценији у регионални развој Србије, нагласио је министар, издвојено је преко три хиљаде милијарди динара, чиме је заустављен тренд раста диспаритета између региона, што је велики искорак у равномерном регионалном развоју. Он је најавио даља улагања у стратешке пројекте који ће омогућити стабилан развој земље у наредном периоду.

Министар Ђерлек је навео да ће за пројекте израде стратешких докумената, путем конкурса, бити додељено још 26 милиона динара и позвао градове и општине у Србији да конкуришу са својим пројектима, од највећег значаја за грађане.




Поделите

Корисни линкови