Završen drugi set radionica kroz projekat „ZAJEDNO SMO JAČI“!

Image

Održali smo šest radionica kroz projekat „ZAJEDNO SMO JAČI“, putem Zoom platforme. Tema na radionicama je bila „Ekološki i infrastrukturni rizik od otpada u slučaju prirodnih katastrofa i protokoli za postupanje sa organskim otpadom u slučaju prirodnih katastrofa“. Učesnici na radionicama bili su pripadnici 25 lokalnih samouprava sa teritorije Bačke i Srema, i to: članovi kriznih štabova JLS, zaposleni u odeljenjima za zaštitu životne sredine i zaštitu od prirodnih katastrofa, u javnim komunalnim preduzećima, Crvenom krstu, vatrogasnim jedinicama, svi zainteresovani pripadnici javnih ustanova, kao i civili.

Uz pomoć eksperata koji su vodili radionice, prof. dr Atile Bezdana i prof. dr Boška Blagojevića sa Poljoprivrednog fakulteta Univerziteta u Novom Sadu, upoznali smo se sa ekološkim principima, zaštiti voda i zemljišta, analizi isplativosti troškova (Cost benefit analysis), zaštiti od voda, očuvanju biosfere i zaštiti biodiverziteta, opasnim supstancama i upravljanju otpadom.

Projekat “Multisektorski pristup nepogodama u Osječko-baranjskoj županiji i Autonomnoj pokrajini Vojvodini - ZAJEDNO SMO JAČI (TOGETHER WE STAND)“ se realizuje u okviru IPA programa prekogranične saradnje Hrvatska - Srbija 2014-2020, a ukupna vrednost iznosi 1.797.180,20 evra.

Cilj projekta je integrisanje prekograničnog, višesektorskog pristupa koji podiže viši nivo spremnosti za katastrofe, kao i zajedničko delovanje u slučaju velikih poplava ili nesreća koje uključuju opasne hemikalije ili druge opasne materije i sanaciju životne sredine kroz koordinisano upravljanje katastrofama i otpadom koristeći najbolje prakse EU.

Više o projektu možete pročitati na:
https://www.interreg-croatia-serbia2014-2020.eu/project/together-we-stand/  
https://www.facebook.com/projektTWS 




Share