Predstavnici RRA Bačka na 8. Međunarodnom forumu o saradnji

Image

Predstavnici RRA Bačka učestvovali su na 8. Međunarodnom forumu o saradnji koji je održan 2. i 3. novembra 2023. godine u Naučno-tehnološkom parku Niš. Forum je okupio privrednike iz zemalja regiona, predstavnike državnih institucija, privrednih komora, razvojnih agencija, naučno-tehnoloških parkova, kao i drugih organizacija koje pružaju podršku privredi i lokalnom razvoju. Cilj ovog događaja je razmena informacija i iskustva, promovisanje programa podrške za preduzetništvo, kao i uspostavljanje novih poslovnih kontakata i buduće saradnje.

Prvog dana Foruma održan je panel na temu mentoringa i njegove uloge u unapređenju performansi MSP (malih i srednjih preduzeća) i održivog rasta MSP. Učesnici panela – eksperti iz Japanske agencije za međunarodnu saradnju (JICA), mentori iz Republike Srbije i Republike Srpske, zatim vlasnici kompanija kojima je pružena mentoring podrška, govorili su o značaju mentorske podrške u poslovanju i uvođenju inovacija u samu organizaciju poslovanja, kako bi se povećala produktivnost, kao i ekonomičnost poslovanja, a zaposlenima bili obezbeđeni bolji uslovi za rad.

U okviru Foruma organizovan je sastanak predstavnika svih razvojnih agencija iz Republike Srbije i Republike Srpske, na kome se govorilo o potencijalima za međusobnu saradnju, budućim partnerstvima za učešće na projektima u oblasti regionalnog razvoja, kao i o mogućnostima za unapređenje usluga koje razvojne agencije pružaju privredi. Takođe, na sastanku su prezentovani primeri dobre prakse – uspešno realizovani projekti tri razvojne agencije iz Republike Srbije i dve razvojne agencije iz Republike Srpske.

Regionalna razvojna agencija Bačka je upoznala prisutne sa projektom Regio.Digi.Hub - Regional Development Digital Education HUB - Edukativni digitalni HAB za podršku regionalnom razvoju, čiji je cilj izgradnja kapaciteta obrazovanja (VET sistem) za podršku regionalnom razvoju na evropskom nivou pronalaženjem najbolje kombinacije pristupa “odozdo prema gore” i liderstva koje uključuje edukatore, trenere i polaznike sa najrelevantnijih strateških nivoa iz oblasti regionalnog razvoja.




Share