Održana završna konferencija projekta ES-GEES

Image

U Tehničkoj školi “Mileva Marić-Ajnštajn” u Novom Sadu je 13. decembra održana zatvarajuća konferencija projekta “ES GEES – Education for Sustainability – Green and Energy Efficient Schools”.

Projekat je započeo sa implementacijom 15. jula 2017. godine, a završava se 14. januara 2020. godine. Ukupna vrednost projekta je 1.395.189,70 €. Nosilac projekta je Grad Osijek, a partneri na projektu su Javna ustanova Županijska razvojna agencija Osječko-baranjske županije, Obnovljivi izvori energije d.o.o. Osijek, Tehnička škola „Mileva Marić-Ajnštajn“ Novi Sad i Regionalna razvojna agencija Bačka d.o.o. Novi Sad.

Ciljevi ES - GEES rojekta su povećanje energetske efikasnosti (EE) putem energetske obnove škola u obe zemlje, primena obnovljivih izvora energije (OIE), te povećanje znanja o EE i OIE u prekograničnom području.

U okviru projekta, sprovedena je zadnja faza energetske rekonstrukcije Osnovne škole „Ljudevit Gaj“ u Osijeku i započeta je energetska rekonstrukcija Tehničke škole „Mileva Marić-Ajnštajn“ u Novom Sadu. U okviru rekonstrukcije obe škole primenjeni su i obnovljivi izvori energije, odnosno izrađena je fotonaponska elektrana u Osijeku, te uspostavljen sistem za proizvodnju drvenih peleta i grejanje školskog staklenika na pelete u Novom Sadu. Sprovedene su edukativne aktivnosti za đake, studente, direktore škola i donosioce odluka koje su prilagođene ovim ciljnim grupama. Pored toga, izrađene su i detaljne analize ostvarenih ušteda u obe škole, energetski pregledi i sertifikati za javne objekte u obe zemlje, kao i promotivno-edukativni materijali za različite ciljne grupe. Sve aktivnosti su usmerene prema razmeni iskustava i znanja na prekograničnom području, te promociji održivog korišćenja energije kroz sprovođenje mera energetske efikasnosti i korišćenje obnovljivih izvora energije.

Događaj je otvoren uvodnim obraćanjima od strane Milorada Radojevića, Člаna grаdskоg vеćа zа privrеdu Grada Novog Sada; Davora Brusta, Pomoćnika načelnika Upravnog odeljenja za društvene delatnosti Grada Osijeka zatim Davora Kralika, Direktora Obnovljivih izvora energije Osijek d.o.o ; Tomislava Barbarića, Direktora Javne ustanove Županijska razvojna agencija Osječko-baranjske županije kao i Željka Savića, Direktora Tehničke škole “Mileva Marić-Ajnštajn” i Aleksandra Sofića, Direktora Regionalne razvojne agencije Bačka d.o.o. Novi Sad.

Nakon uvodnih obraćanja je Dragan Kovačević, menadžer projekta prezentovao projekat, odakle je potekla ideja o samom projektu  kao i sve aktivnosti koje su spovedene od jula 2017. godine do sada. Na konferenciji su dva učenika Tehničke škole Mileva Marić Ajnštajn izneli svoje iskustvo i utiske koje su stekli kao učesnici ovog projekta. Takođe, profesorica Maria Malešević Čučulis, predstavnica nastavnog kadra iznela je svoja zapažanja i utiske sprovedenih aktivnosti kao jedan od direktnih učesnika u implementaciji ovog projekta.

Nakon prezentacije je premijerno emitovan promotivni video projekta u trajanju od 10 minuta koji možete pogledati na Youtube kanalu projekta ES-GEES

Događaj je vodila Marija Prokopić, rukovodilac projekata Regionalne razvojne agencije Bačka, član projektnog tima.




Share