Održana završna konferencija projekta „Agropodrška - podrška unapređenju ruralne ekonomije u regionu Bačka“

Image

U subotu, 8. juna 2019. godine Regionalna razvojna agencija Bačka održala je zatvarajuću konferenciju projekta „Agropodrška - podrška unapređenju ruralne ekonomije u regionu Bačka“ koji je finansiran od strane Vlade Ruske Federacije i implementiran od strane Programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) u okviru programa “Pomoć za trgovinu – podrška jačanju proizvođačkih kapaciteta agro-industrijskog sektora u Republici Srbiji”.

Osnovni cilj projekta, čija je ukupna vrednost 21.260,00 USD, je podrška razvoju ruralne ekonomije u regionu Backa kroz održivo korišcenje lokalnih kapaciteta (ljudskih, prirodnih i kulturnih) kako bi se unapredio kvalitet života lokalnog stanovništva.

Konferencija je održana u opštini Sremski Karlovci, a prisutne su pozdravili predstavnik iz opštine Darko Milanković i direktor Regionalne razvojne agencije Bačka Aleksandar Sofić koji je ukazao na značaj ovakvog jednog projekta za region i istakao važnost saradnje sa UNDP. 

Projektni menadžer Nikolina Pupavac prikazala je rezultate projekta i aktivnosti koje su realizovane tokom trajanja istog. Od oktobra do danas, održane su četiri obuke, a u svrhu osnaživanja ljudskih resursa. Takođe, 10 privrednika i poljoprivrednika iz Bačke posetilo je poljoprivredni sajam u Veroni u okviru studijskog putovanja organizovanog kroz ovaj projekat. Poslednja aktivnost u sklopu projekta jeste organizacija festivala Regionalni brend Bačke koji se održao 8. juna na trgu u opštini Sremski Karlovci. Izlagači na festivalu bili su privrednici i poljoprivrednici nosioci oznake Regionalni brend Bačke, kao i svi zainteresovani proizvođači iz Bačke, koji su predstavili svoje proizvode i ostvarili kontakte među sobom radi daljeg povezivanja i saradnje.

Na konferenciji su tri učesnika festivala, odnosno tri pripadnika ciljne grupe ovog projekta, predstavili šta za njih znači podrška Regionalne razvojne agencije Bačka i koliko je učestvovanje u ovom i sličnim projektima bitno za njihov rast i razvoj.

 




Share