ЗАИНТЕРЕСОВАНОСТ ЗА ПРЕДУЗЕТНИШТВО ШЕСТ ПУТА ВЕЋА НЕГО ПРЕТХОДНЕ ГОДИНЕ

Image

Грађани Србије су шест пута више заинтересовани за покретање сопственог посла у односу на претходну годину, показали су резултати Развојне агенције Србије (РАС), на основу недавно затворених програма за подршку привреди у оквиру кампање „Креирај живот“.

За бесповратна средства РАС, за започињање сопственог бизниса, конкурисало је више од 1.200 потенцијалних предузетника, док је прошле године забележено свега 198 пријава.

„То говори о подизању свести људи о предузетништву, о њиховом схватању бенефита приватног посла, то говори и о поверењу у државне институције, о поверењу у опредељење државе да се фокусирано и стратешки бави развојем предузетништва и привреде у целини“, оценила је извршна директорка РАС Тамара Јуренић.

Условима конкурисања, кроз програм „Старт уп“ су ове године, осим ИТ, креативне и иновативне делатности, биле обухваћене и услуге, осим угоститељства и трговине. Такође, проценат суфинансирања за производне и прерађивачке делатности је већи за 20 одсто и износи 70 процената. Осим бесповратних средстава, програм обухвата и реализацију обука, израду бизнис плана и менторско праћење у сарадњи са 16 регионалних развојних агенција широм Србије.

Укупна вредност осам програма подршке, које је почетком марта расписала РАС под слоганом „Креирај живот“, је око милијарду динара.

Велики број пријава стигао је и за програме унапређења конкурентности, иновација, наступа на страним тржиштима, а први уговори ће бити потписани већ у другој половини јуна.

До утрошка средстава остали су отворени програми подршке унапређењу економског развоја и промоцији извоза, као и одређене компоненте у оквиру програма конкурентности и подршке извозницима.

У току прошле године, РАС је кроз програме подршке намењене сектору микро, малих и средњих предузећа и предузетника, подржао више од 1.100 пројеката са око 900 милиона динара.

Више информација о актуелним програмима РАС налази се на сајту www.ras.gov.rs


Поделите

Корисни линкови