Успешно реализован први део треће по реду локалне радионице у оквиру ADRISEISMIC пројекта

Image

Регионална развојна агенција Бачка 24. фебруара 2022. године реализовала је први део треће по реду онлајн локалне радионице у оквиру пројекта Нови приступи за сеизмичко унапређење и обнову јадранских и јонских историјских урбаних центара – ADRISEISMIC, који имплементира у сарадњи са још седам партнерских институција из Адрион подручја (Јадранско – јонско).

Радионица је одржана уз подршку тима стручњака из области земљотресног инжењерства, што чини и стручну област поменутог пројекта.

Стручна јавност у Републици Србији имала је прилику да се кроз два техничка радна пакета који су презентовани на овој радионици  информише о следећим темама:

  • Радни пакет 1 – Могућа побољшања техничке регулативе у вези сеизмичког ојачања објеката у Србији: примери добре праксе у другим државама; презентован од стрaне др Борка Булајића, дипл.инж.грађ., ванредног професора на Факултету техничких наука у Новом Саду;

 

  • Радни пакет 2 – Брза процена сеизмичке сигурности зиданих зграда: методологија и примери – презентован од стране др Светлане Брзев, председнице Српског удружења за земљотресно инжињерство (СУЗИ) и професорице на Универзитету Британске Колумбије у Канади.

 

Поред поменутих тема које су разрађене кроз радне пакете, присутнима на радионици су се обратиле и Ивана Крсмановић, директорка Регионалне развојне агенције Бачка, која је укратко представила активности Агенције као и мр Олга Ђурић Перић, директорка ASMEC CONSULTANTS ДОО, која је учеснике радионице информисала о статусу пројекта ADRISEISMIC као и о активностима које ће се даље реализовати у оквиру поменутог пројекта.

Други део треће по реду локалне радионице планиран је за 8. март 2022. године.

 

Пројект ADRISEISMIC је финансиран у оквиру Интеррег 5-б Јадранско-јонског програма сарадње 2014-2020 ADRION. Општи циљ пројекта је размена и систематизација знања и пракси с циљем смањења сеизмичке угрожености изграђеног окружења на подручју земаља из којих долазе пројектни партнери, усклађивање планирања и управљања ванредним ситуацијама након сеизмичких догађаја и фазе после земљотреса, како би се значајно побољшали приступи којим би се обезбедило смањење сеизмичке рањивости међу АДРИОН регионима. Главна подручја на које је пројекат усмерен су историјски урбани центри и историјски тргови и околне зграде, који представљају симбол локалног идентитета и социо-економских језгара у ADRION насељима. Вредност пројекта је 1.126.640,00 евра (ЕРДФ и ИПА ИИ суфинансирање износи 957.644,00 евра или 85%). Период реализације пројекта је од 1. марта 2020. до 31. августа 2022. године.

 

Све актуелности у вези са ADRISEISMIC пројектом, као и резултате размене и систематизације знања и пракси пројектних партнера везаних за изазове управљања сеизмичким ризицима у Јадранско-јонском региону можете пратити путем друштвених мрежа:

Adriseismic Twitter: https://twitter.com/adriseismic 
Adriseismic Facebook: https://www.facebook.com/Adriseismic/ 
Adriseismic LinkedIn: https://www.linkedin.com/company/adriseismic 




Поделите

Корисни линкови