У Врднику одржан други Форум о регионалном развоју АП Војводине

Image

У Конгресном центру хотела Фрушке терме, у Врднику, је у периоду од 26-28.03.2024. одржан други Форум о регионалном развоју АП Војводине, којег су организовале конзорцијум пет регионалних развојних агенција са територије АП Војводине и то РЦР Банат, РРА Срем, Панонрег, РРА Јужни Банат и РРА Бачка уз подршку Покрајинске владе, Покрајнског секретаријата за регионални развој, међурегионалну сарадњу и локалну самоуправу.

Форум о регионалном развоју чији основни циљ је јачање институционалне сарадње и пружање пордшке дугорочном и равномерном регионалном развоју је окупио више од 150 представника, из јавног, приватног и цивилног сектора. Овогодишњи форум је био фокусиран на три кључне регионалне развојне теме, које су обрађене у три тематска дана, и то:

  • Институционална и финансијска подршка регионалном развоју;
  • Економски развој;
  • Заштита животне средине.

Други Форум о регионалном развоју свечано је отворио Председник Покрајинске Владе, Игор Мировић, истичући важност оваквих скупова у суочавању са изазовима неразвијених подручја. Мировић је нагласио да је размена искустава и знања кључна у смањењу регионалних разлика.

Анализа економских параметара развијености показује да Јужнобачки округ учествује са 45 процената у бруто друштвеном производу Војводине, док Западнобачки и Севернобанатски заједно имају нешто више од 10 процената. Овај несклад између развијених и мање развијених подручја представља кључни изазов који захтева координисани рад Владе Републике Србије, Покрајинске владе, локалних самоуправа, цивилног сектора, развојних агенција и партнера из ЕУ.

Поред Председника Покрајинске Владе, скупу се обратио и Шеф Одељења за сарадњу Делегације Европске уније у Србији, Николо Бертолини, који је истакао важност подршке ЕУ Србији како би се унапредио развој на регионалном нивоу и припремила за коришћење структурних и регионалних фондова Уније.

Директор РРА Бачка, Александар Дунђерски, је у уводном обраћању, такође изразио очекивање да ће идеје изнете на Форуму допринети конкретним резултатима и закључцима који ће омогућити даљи просперитет АП Војводине и целе Републике Србије.

Овогодишњи Форум је био организован у форми панела, у оквиру којих се говорило о институционалној и финансијској подршци регионалном развоју, изазовима и перспективима развоја сектора МСПП, Зеленој агенди и тржишту радне снаге, чистој животној средини као и о био отпаду у контексту зелене транзиције. Поред занимљивих тема и говорника, у оквиру примера добрих пракси у области везаној за економски развој, своја искуства у развоју пословања представиле су компаније CUBE доо из Старе Пазове, JOIN доо и ЈКП Градска Чистоћа из Новог Пазара.

Тродневном скупу присуствовали су представници Делегације ЕУ у Србији, Министарства привреде, Покрајинске Владе, Развојне Агенције Србије, представници међународних организација (UNDP) као и представници развојних агенција, приватног и цивилног сектора.




Поделите

Корисни линкови