Прва локална радионица на ADRISEISMIC пројекту

Image

Регионална развојна агенција Бачка (РРА Бачка) је 23. децембра 2020. године реализовала прву онлајн радионицу у оквиру пројекта Нови приступи за сеизмичко унапређење и обнову јадранских и јонских историјских урбаних центара – ADRISEISMIC, који имплементира у сарадњи са још седам партнерских институција из Адрион подручја (Јадранско –јонско).


Радионица је одржана уз подршку тима стручњака под вођством консултантско-инжењерске компаније специјализоване за пројектовање грађевинских објеката, надзор и управљање пројектима ASMEC CONSULTANTS DOO из Београда, која има дугогодишње искуство везано за земљотресно инжењерство, што чини и стручну област поменутог пројекта.


Основни циљеви одржавања ове радионице били су информисање стручне јавности у Републици Србији о главним резултатима поменутог пројекта као и валидација појединих активности које су развијене у оквиру тзв. техничких радних пакета.


Такође, циљеви радионице били су и унапређење степена заинтересованости стручне јавности за предметну област као и повећање броја ангажованих представника заинтересованих страна генерално. С тим у вези, на радионицу је позван велики број релевантних стручњака из Републике Србије - представници јавног, приватног и цивилног сектора. Међу учесницима били су представници: Архитектонског факултета из Београда, Факултета техничких наука из Новог Сада, Инситута за стандардизацију Србије, Канцеларије за управљање јавним улагањима Владе Републике Србије, Грађевинско-архитектнонског факултета из Ниша, Грађевинског факултета из Београда, Српског удружења за земљотресно инжењерство (СУЗИ), Покрајинског секретаријата за културу, јавно информисање и односе са верским заједницама, Техничке школе Милева Марић Ајнштајн из Новог Сада и многи други.


Присутнима се на почетку обратила Ивана Крсмановић, директор РРА Бачка, која је изразила задовољство због велике заинтересованости стручне јавности за радионицом и укратко представила делокруг рада РРА Бачка. Такође, напоменула је и то да без обзира на дугогодишње искуство које запослени РРА Бачка имају у припреми и имплементацији пројеката финансираних од стране бројних домаћих и иностраних донаторских институција, да је ово први Адрион пројекат који се имплементира у оквиру РРА Бачка.


Након тога, обратила се и мр Олга Ђурић-Перић, директор ASMEC CONSULTANTS DOO Београд, која је присутне упознала са ADRISEISMIC пројектом и активностима које у оквиру њега предстоје. Инситуционалну подршку присутним стручњацима пружио је представник Канцеларије за управљање јавним улагањима Владе Републике Србије – Жељко Жугић , који је укратко презентовао делокруг рада ове институције и изразио спремност за стављање на располагање свих ресурса који буду неопходни у даљој имплементацији пројекта.

Затим је следило представљање техничких радних пакета, а први који је представљен носио је назив Преглед приступа за процену сеизмичке отпорности и техника за сеизмичко ојачање објеката културног наслеђа у Србији и региону. Њега је представила др Светлана Брзев, председница Српског удружења за земљотресно инжењерство (СУЗИ) и професор на Универзитету Британске Колумбије, Канада.


Следећа тема односно технички радни пакет који је представљен и о коме се дискутовало је био Техничка регулатива и подстицај у вези сеизмичког ојачања објеката културног наслеђа у Србији и региону коју је представио др Борко Булајић, ванредни професор на Факултету техничких наука у Новом Саду.


Потребе образовних програма у вези сеизмичког ојачања објеката културног наслеђа у Србији и региону био је последњи технички радни пакет који је представљен на радионици. Њега је представио др Марко Маринковић, доцент на Грађевиском факултету Универзитета у Београду.


Радионица је била интерактивног карактера са мноштвом корисних дискусија, примера и сугестија од стране учесника, а генерални закључак свих присутних је да су презентоване теме изузетно значајне за нашу земљу и регион генерално и да заслужују много већу пажњу и реакцију надлежних институција и јавности него што су имале у ранијем периоду.


Радионице овог типа реализоване су и у другим земљама из којих долазе пројектни партнери: Италија, Грчка, Албанија, Хрватска и Словенија.


Све актуелности у вези са пројектом Нови приступи за сеизмичко унапређење и обнову јадранских и јонских историјских урбаних центара –ADRISEISMIC као и резултате размене и систематизације знања и пракси пројектних партнера везаних за изазове управљања сеизмичким ризицима у Јадранско-јонском региону можете пратити путем друштвених мрежа:

Adriseismic Twitter: https://twitter.com/adriseismic 
Adriseismic Facebook: https://www.facebook.com/Adriseismic/ 
Adriseismic LinkedIn: https://www.linkedin.com/company/adriseismic 
Adriseismic YouTube kanal: https://www.youtube.com/channel/UCR_1ZR60MNOylREXmxX_jAw




Поделите

Корисни линкови