Територијална Агенда 2030 и Даље: Европске стратегије просторног планирања и пројекти најбоље праксе

Image

15. маја 2024. године, у склопу активности изградње капацитета пројекта ReInd - BBG, пројектни партнери, повезани стратешки партнери као и професионална заједница, имали су прилику да присуствују интерактивном предавању о теми Територијалне Агенде 2030 и Даље - Европске стратегије просторног планирања и пројекти најбоље праксе које је одржао Професор Андреас Фалуди, почасни доктор просторног планирања. Са становишта пројекта ReInd - BBG, ова тема је од изузетне важности јер се транснационални план пројекта за реиндустријализацију ББГ тематски ослања на циљеве формулисане у Територијалној Агенди 2030, као што су смањење потрошње земљишта и изградња снажних и одрживих локалних економија.

На самом почетку, професор Фалуди је презентовао увиде у европску територијалну агенду и стратегије планирања, са посебним освртом на свој скептичан став према тренутном концепту територијализма. Дискусија се потом фокусирала на детаљну анализу разлика између холандског и енглеског система планирања, истичући изазове са којима се холандски систем суочава због застарелих локалних планова. Такође је поменута визија и имплементација јединственог тржишта (ЕУ сингле маркет) као и пример динамике финансирања регионалног развоја у Француској и бриге о маргинализацији.

Такође, присутни су имали прилике да чују нешто и о историјату европског просторног планирања, изазове и трансформације које су обликовале његов развој. Дискусија је обухватила утицај значајних прекретница попут Европског устава и Уговора из Лисабона, као и отпор и евроскептицизам међу чланицама. Такође се разматрало и тренутно стање европског просторног планирања, истичући недостатак реалног европског просторног плана и важност сарадње стручњака преко граница у истраживању и развоју.

Професор Фалуди се осврнуо и на теме историјског стварања нација и утицаја догађаја попут Француске револуције и Немачког романтизма на концепт националног идентитета. Он је нагласио вештачку природу држава и граница, истичући улогу изградње нација у стварању традиција, фолкора и инфраструктуре. Дискусија је затим прешла на структуру ЕУ, предлажући лабавију федерацију сличну средњем веку као потенцијални модел. Разматрани су и потенцијални доприноси Интеррег пројеката побољшању европског планирања и прекограничне сарадње.

Предавање је закључено дискусијом о концепту територијалне кохезије и његовој важности за Европску комисију, истичући недостатак коначне дефиниције која би обухватила разнолике перспективе чланица. Такође се разговарало и о потенцијалном утицају активности природе на обликовање територијалне агенде, са конкретним примером њеног утицаја на урбана насеља и загађење у регији реке Дрине у Србији и Босни. Исто тако, истакнута су и ограничења и изазови територијалне агенде у пракси, доводећи у питање њену применљивост упркос присутним добрим намерама.

 

Пројекат ReInd - BBG је финансиран у оквиру Интеррег Програма за Дунавски регион 2021-2027. Пројекат се фокусира на реиндустријализацију по принципу „Браунфилд је бољи од гринфилда“ (ББГ) која представља важан приоритет за општине и градове у Дунавском региону. Главни циљеви пројекта су јачање институционалних капацитета јавних власти и заинтересованих страна у Дунавском региону; смањење социо-економске и административне фрагментације у процесима просторне, економске и еколошке трансформације; демонстрирање предности реиндустријализације ББГ кроз територијалне примере; као и спровођење приступа 4Х. Вредност пројекта је 2.398.800,00 евра (суфинансирање од стране Европске уније износи 1.919.040,00 евра односно 80%). Период реализације пројекта је од 1. јануара 2024. до 30. јуна 2026. године.
Поделите

Корисни линкови