Студијска тура и радни састанак на Криту у оквиру пројекта ADRISEISMIC

Image

Представнице Регионалне развојне агенције Бачка, у периоду од 4.10 - 5.10.2022. године, боравиле су у грчком граду Rethymno (острво Крит), где се реализовала студијска посета и састанак пројектних партнера у оквиру пројекта “Нови приступи за сеизмичко унапређење и обнову јадранских и јонских историјских урбаних центара – ADRISEISMIC”.

Том приликом, сви пројектни партнери (присутни и они који су пратили online) имали су прилику да се упознају теоретски са следећим темама: “Геолошки услови и сеизмичка историја Крита”, “Град Rethymno и његови споменици”, “Сеизмичка осетљивост Старог Града – претходна и накнадна процена и технике реконструкције у Грчкој”, “Градња у подручју Rethymno: презентација премера сеизмичке арматуре” и “Реконструкција и реновирање историјских зграда: Изазови на лицу места” које су презентовали професори са Универзитета у Криту као и релевантни стручњаци из праксе.

Након теоријског дела, уследила је студијска шетња посвећена историјским грађевинама у старом граду Rethymno и тргу Sohora приликом које су пројектни партнери имали прилике да виде Палеонтолошки музеј, Valide Sultan џамију, зграду музичке школе – Neratze џамија и трг Sohora.

Други дан боравка на Криту, био је резервисан за радни састанак партнера на којем су сумирани досадашњи резултати на пројекту и испланиране наредне активности.

Општи циљ ADRISEISMIC пројекта је размена и систематизација знања и пракси с циљем смањења сеизмичке угрожености изграђеног окружења на подручју земаља из којих долазе пројектни партнери, усклађивање планирања и управљања ванредним ситуацијама након сеизмичких догађаја и фазе после земљотреса, како би се значајно побољшали приступи којим би се обезбедило смањење сеизмичке рањивости међу ADRION регионима. Главна подручја на које је пројекат усмерен су историјски урбани центри и историјски тргови и околне зграде, који представљају симбол локалног идентитета и социо-економских језгара у ADRION насељима.




Поделите

Корисни линкови