Студијска посета Златиборском региону у оквиру програма „Развој одрживог тржишта биоенергије у Србији“

Image

Представници Регионалне развојне агенције Бачка, у оквиру програма „Развој одрживог тржишта биоенергије у Србији“, организовали су 27.10 – 29.10.2021. године Студијску посету Златиборском региону, за 14 представника локалних самоуправа, од којих су уједно неки и чланови Радне групе за биомасу и енергетску ефикасност за Западну и Јужну Бачку (Град Нови Сад, Град Сомбор, општине Беочин, Сремски Карловци, Србобран, Бач, Бачка Паланка, Темерин, Тител) и једног представника Покрајинског секретаријата за енергетику, грађевинарство и саобраћај АП Војводине – помоћника покрајинског секретара. Домаћин поменуте Студијске посете била је Регионална развојна агенција Златибор из Ужица.

Током тродневне Студијске посете, поменутим учесницима су се представили чланови Регионалне асоцијације власника приватних шума “Оморика” који су их упознали са потенцијалима биомасе у региону и представили свој актуелни пројекат "Од шума за шуме" путем којег спроводе кампању јавног заговарања правичног трошења средстава Буџетског фонда за шуме на локалном нивоу. Циљ је да се промени пракса у процесу усмеравања наменских средстава Фонда за шуме и допринесе унапређењу културе учешћа грађана у политичком одлучивању на локалном нивоу, када је у питању заштита животне средине.

Такође, уприличена је посета предузећу Јела Стар ДОО из Пријепоља које већ дуги низ година своју пословну политику базира на производњи биомасе и Новој топлани у Прибоју која је уједно и прва топлана на биомасу у Србији. Драгоцено искуство свакако је представљала и панел дискусија која је организована током ове студијске посете кроз састанак Радних група за биомасу и енергетску ефикасност.

Програм „Развој одрживог тржишта биоенергије у Србији“ је билатерални програм између Републике Србије и Савезне Републике Немачке, а главни политички партнер је Канцеларија за управљање јавним улагањима Републике Србије. Програм финансира Немачко Савезно Министарство за економску сарадњу и развој (BMZ) у оквиру Немачке климатске и технолошке иницијативе (DKTI), а спроводи се у сарадњи саDeutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH (техничка подршка) и KfW – Развојном банком (финансијска подршка).




Поделите

Корисни линкови