Реализована локална Завршна конференција у оквиру пројекта ADRISEISMIC

Image

Након званичне Завршне конференције пројекта „Нови приступи за сеизмичко унапређење и обнову јадранских и јонских историјских урбаних центара – ADRISEISMIC“ која је организована за све пројектне партнере и стручну јавност из Италије у Болоњи 17. јануара 2023. године, Регионална развојна агенција Бачка организовала је локални завршни догађај „Шта смо постигли и научили!“ на коме су сумирани постигнути резултати на поменутом пројекту као и усвојена знања и примери добре праксе.

Локална Завршна конференција у оквиру пројекта ADRISEISMIC, која је окупила све учеснике пројекта из Србије као и представнике стручне јавности, одржана је 22. фебруара 2023. године у Галерији Матице српске у Новом Саду.

У уводном делу присутнима се обратила Сандра Недељковић - представница Министарства за јавна улагања Републике Србије која је истакла значај и релевантност теме којом се пројекат ADRISEISMIC бавио и охрабрила будуће иницијативе наставка реализације пројеката исте тематике.

Стручни консултанти који су били ангажовани на пројекту под вођством ASMEC Consultants из Београда присутнима су сумирали најзначајније резултате и научене лекције током имплементације пројекта:

Директорка ASMEC Consultants мр Олга Ђурић-Перић представила је укратко ADRISEISMIC пројекат, док је стручњак за земљотресно инжењерство др Борко Булајић, ванредни професор на Факултету техничких наука у Новом Саду представио Финалне смернице („Roadmaps“) за могућа побољшања техничке регулативе у вези сеизмичког ојачања у Републици Србији.

Председница Српског удружења за земљотресно инжењерство (СУЗИ) др Светлана Брзев презентовала је тему „Заштита споменика културе од дејства земљотреса: процена сеизмичког ризика и предлог акционог плана за Бачку“ као и „ADRISEISMIC тренинг пакети и курсеви“.

Подсећања ради, имплементација пројекта ADRISEISMIC започела је 1. марта 2020. године, а завршетак је планиран за 28. фебруара 2023. Поред Регионалне развојне агенције Бачка у имплементацији пројекта учествовало је још седам партнера из пет различитих земаља из Јадранско-јонског региона. Главна подручја на које је пројекат био усмерен су историјски урбани центри, историјски тргови и околне зграде, који представљају симбол локалног идентитета и социо-економских језгара у Јадранско-јонском региону, а основни циљ је био обезбеђивање смањења сеизмичке рањивости поменутих материјалних добара.

Све актуелности у вези са са пројектом, као и резултате размене и систематизације знања и пракси пројектних партнера везаних за изазове управљања сеизмичким ризицима у Јадранско-јонском региону можете видети на друштвеним мрежама пројекта:

Adriseismic Twitter: https://twitter.com/adriseismic 

Adriseismic Facebook: https://www.facebook.com/Adriseismic/ 

Adriseismic LinkedIn: https://www.linkedin.com/company/adriseismic 

 




Поделите

Корисни линкови