Први Форум о регионалном развоју на територији АП Војводине

Image

Конзорцијум пет акредитованих регионалних развојних агенција са територије АП Војводине (РЦР Банат из Зрењанина, РРА Бачка из Новог Сада, РРА Срем из Руме, РРА Панонрег из Суботице и РРА Јужни Банат из Панчева) је уз подршку Покрајинске владе, Покрајинског секретаријата за регионални развој, међурегионалну сарадњу и локалну самоуправу организовао Први Форум о регионалном развоју на територији АП Војводине. Форум, који је одржан од 22-24.марта 2023. године у Врднику, окупио је кључне чиниоце регионалног развоја са циљем креирања механизама подршке дугорочном и свеобухватном равномерном развоју региона у Републици Србији.

Поред представника акредитованих регионалних развојних агенција, 5 са подручја АП Војводине и 12 из осталих делова Републике Србије, догађај је окупио готово стотину представника из јавног, приватног и цивилног сектора, као и релевантне међународне организације.

Својим учешћем скуп је подржао и министар без портфеља у Влади Републике Србије задужен за равномерни регионални развој Един Ђерлек, који је и званично отворио овогодишњи Форум, док су представници Покрајинске владе, Министарства привреде, Развојне агенције Србије, привредних комора и јединица локалних самоуправа пружили значајан допринос у реализацији тематских садржаја.

Догађај је имао за циљ да подстакне размишљања и подели практична искуства развојних институција у области економског развоја, животне средине и институционалне подршке равномерном регионалном развоју, као и да истакне значај ових области кроз иницирање партнерстава и идеја, усмерених ка смањењу регионалних диспаритета на нивоу Србије.

Панел дискусија “Могућности сарадње са партнерским организацијама кроз креирање и имплементацију заједничких планова и програма” која је одржана у оквиру првог Форума о регионалном развоју, била је прилика да се представе подстицајне мере и планови ресорсног министарства и покрајинске администрације у области регионалног развоја, те да се учврсти сарадња и подстакне повезивање свих субјеката са циљем бржег развоја региона.

Један од основних закључака Форума односио се на потребу даљег наставка организације оваквих тематских догађаја који би значајно допринели креирању услова за унапређење економских активности у регионима у Републици Србији и развој друштва у целини.

Аутор фотографија Милош Перић




Поделите

Корисни линкови