Одржана завршна конференција пројекта Together We Stand

Image

Регионална развојна агенција Бачка организовала је затварајућу конференцију пројекта Мултисекторски приступ непогодама у Осјечко-барањској жупанији и АП Војводини – ЗАЈЕДНО СМО ЈАЧИ (Together We Stand) у Великој сали Скупштине АП Војводине у Новом Саду.

Конференцији су присуствовали представници свих партнерских институција - Уником ДОО, Осјечко-барањска жупанија, Аутономна покрајина Војводина - Покрајински секретаријат за пољопривреду, водопривреду и шумарство, Удружење за креативни развој Слап и Регионална развојна агенција Бачка д.о.о. Нови Сад, као и главни актери у одбрани од катастрофа: ЈВП Воде Војводине, ватрогасне заједнице из обе партнерске земље, Црвени крст, комунална предузећа и други.

Директорица Регионалне развојне агенције Бачка отворила је догађај и истакла значај међурегионалне сарадње у заштити од поплава и других природних катастрофа, као и од катастрофа које изазива људски фактор.

Оно око чега су се сложили сви партнери, јесте: границе су линије исцртане на картама, али за катастрофе које се догађају границе не постоје. Из тог разлога је од изузетног значаја сарадња у целом региону, сарадња између институција и организација са обе стране границе, јер само на тај начин – заједничким деловањем, можемо постићи најбоље резултате.

Присутнима су се обратили и помоћница покрајинског секретара Покрајинског секретаријата за пољопривреду, водопривреду и шумарство Љиљана Петровић, затим извршни директор ЈВП Воде Војводине – госпођа Данка Васиљевић и начелник Ватрогасне заједнице Осјечко-барањске жупаније – господин Берислав Хенгл, као директни корисници.

О реализованим активностима на пројекту у име партнера из Хрватске говорио је Дамир Лајош, виши саветник за регионални развој и стратешко планирање из Осјечко- барањске жупаније, а у име партнера из Србије – Јована Топић – Покрајински секретаријат за пољопривреду, водопривреду и шумарство. У току трајања пројекта, израђени су елаборати и смернице у виду стандардних оперативних процедура за поступање у случају поплава, несрећа са опасним материјама и отклањању отпада, одржане су радионице за циљне групе на наведене теме, израђени су материјали у виду лифлета, брошура и билборда ради информисања шире јавности, организовани су вежбе хитних служби, тематски догађаји и форуми на којима се презентовало и дискутовало о теми пројекта, и набављена је опрема за одбрану од поплава, уклањање отпада и опрема за тренинг и тестирање хитних служби.

Догађај је затворен обраћањем годпође Наде Кожул из Уником д.о.о. као водећег партнера на пројекту, која је нагласила значај пројекта и постигнутих резултата, те најавила могућност будуће сарадње у региону.

Циљ пројекта Together We Stand је интегрисање прекограничног, вишесекторског приступа који подиже виши ниво спремности за катастрофе као и заједничко деловање у случају великих поплава или несрећа које укључују опасне хемикалије или друге опасне материје и санацију животне средине кроз координисано управљање катастрофама и отпадом користећи најбоље праксе ЕУ.

Пројекат се финансира кроз Интеррег ИПА Програм прекограничне сарадње Хрватска - Србија 2014 – 2020 , реализација траје од 1. октобра 2019. године до 30. јуна 2022. године, а укупна вредност износи: 1.797.180,20 евра.

Важни линкови:
Пројекат: https://www.interreg-croatia-serbia2014-2020.eu/project/together-we-stand/ 
Facebook: https://www.facebook.com/projektTWS/ 

http://www.novosadska.tv/vest.php?id=75216 

https://vojvodinauzivo.rs/odrzana-zavrsna-konferencija-rra-backa/ 

https://rtv.rs/sr_ci/vojvodina/novi-sad/zajedno-smo-jaci-prekogranicna-saradnja-srbije-i-hrvatske-u-reagovanju-na-nepogode_1352143.html




Поделите

Корисни линкови