Одржана завршна конференција пројекта „ШАНСА ЗА БОЉУ БУДУЋНОСТ”

Image

Завршна конференција пројекта Развој могућности за запошљавање и унапређење запошљивости маргинализованих група у Бачкој – шанса за бољу будућност, одржана је 20. октобра у Бачу. Пројекат се спроводиo у оквиру Иницијативе за инклузију 3- Програма Инклузија Рома и других маргинализованих група у Србији Немачке развојне сарадње који спроводи Немачка организација за међународну сарадњу ГИЗ. Носилац овог Пројекта била је Општина Бач, док су партнери на Пројекту били Регионална развојна агенција Бачка из Новог Сада и Удружење Рома и Румуна Младост из Вајске.

Пројекат је допринео стварању предуслова за интеграцију маргинализованих друштвених група у општини Бач и насељима суседних општина кроз активно укључивање на тржиште рада, унапређење њиховог социо-економског положаја и квалитета живота.

Конференцију је отворила заменица председника општине Бач, Марина Балабан, која је честитала пројектном тиму на успешној реализацији, те истакла да се општина Бач поноси што је и у овој области пример добре праксе. На самом почетку присутнима се обратила и виша менаџерка шројекта испред Немачке развојне сарадње, госпођа Весна Видојевић, која је истакла да је Бач до сада успешно реализовао прве две фазе, те да је у овој трећој понудио једну „нову вредност” и отишао корак даље, а то је чињеница да је овај пут понуђена и сарадња са суседним општинама Оџаци и Бачка Паланка, тачније са насељеним местима Товаришево и Дероње.

Александар Поповић, менаџер пројекта, испред Сталне конференције градова и општина је истакао да се овај пројекта реализује у 10 локалних самоуправа и да је Бач једна од најмањих, али уједно и једна од најбољих и најодговорнијих општина у којој се спроводе пројектне активности, те да је увек задовољство чути кориснике и њихова искуства.

Присутнима су се такође обратили и предсавници партнера Регионалне развојне агенције Бачка и Весна Петровић, координатор на пројекту за Ромска питања.

Након церемоније доделе уговора, присутни су могли да чују искуства овогодишњих корисника којима су одобрене субвенције за самозапошљавање, запошљавање, односно одржавање радних места или набавку опреме за генерисање прихода.

Међу корисницима, као припадницима теже запошљивих група, највише је било Рома, али и лица са ниском квалификацијом као и о без квалификације, дугорочно незапослених, жена старијих од 50 година, особа са инвалидитетом, млађих од 30 година без радног искуства и сл.

Пројекат је омогућио набавку 27 пакета опреме за отпочињање сопственог посла. Већина оних који су се одлучили за набавку опреме веома су задовољни радионицама и менторском помоћи коју су имали и захваљујући којој су успели да припреме конкретне бизнис планове за покретање својих бизниса. Велико интересовање је владало за набавку опреме за најразличитије делатности од пољопривредне, преко посластичарске и кројачке, до производње природних сокова и вина, те браварског и столарског заната.

Кроз укупно пет модула обуку је успешно прошло 39 корисника. Полазници обука су добили и сертификате признате од стране Националне службе за запошљавање и Фонда за развој Републике Србије за пријаву на конкурсе за самозапошљавање. Такође, кроз овај Пројекат је запослено 10 лица код послодаваца на новим радним местима кроз меру давања субвенција послодавцима.

Укупна вредност овог пројекта је износила 99.963 евра од чега је 60.000 евра пласирано корисницима, а исти је реализован од 01.11.2021. до 31.10.2022. године.
Поделите

Корисни линкови