Одржана завршна конференција пројекта ES-GEES

Image

У Техничкој школи “Милева Марић-Ајнштајн” у Новом Саду је 13. децембра одржана затварајућа конференција пројекта “ES GEES – Education for Sustainability – Green and Energy Efficient Schools”.

Пројекат је започео са имплементацијом 15. јула 2017. године, а завршава се 14. јануара 2020. године. Укупна вредност пројекта је 1.395.189,70 €. Носилац пројекта је Град Осијек, а партнери на пројекту су Јавна установа Жупанијска развојна агенција Осјечко-барањске жупаније, Обновљиви извори енергије д.о.о. Осијек, Техничка школа „Милева Марић-Ајнштајн“ Нови Сад и Регионална развојна агенција Бачка д.о.о. Нови Сад.

Циљеви ES - GEES пројекта су повећање енергетске ефикасности (ЕЕ) путем енергетске обнове школа у обе земље, примена обновљивих извора енергије (ОИЕ), те повећање знања о ЕЕ и ОИЕ у прекограничном подручју.

У оквиру пројекта, спроведена је задња фаза енергетске реконструкције Основне школе „Људевит Гај“ у Осијеку и започета је енергетска реконструкција Техничке школе „Милева Марић-Ајнштајн“ у Новом Саду. У оквиру реконструкције обе школе примењени су и обновљиви извори енергије, односно израђена је фотонапонска електрана у Осијеку, те успостављен систем за производњу дрвених пелета и грејање школског стакленика на пелете у Новом Саду. Спроведене су едукативне активности за ђаке, студенте, директоре школа и доносиоце одлука које су прилагођене овим циљним групама. Поред тога, израђене су и детаљне анализе остварених уштеда у обе школе, енергетски прегледи и сертификати за јавне објекте у обе земље, као и промотивно-едукативни материјали за различите циљне групе. Све активности су усмерене према размени искустава и знања на прекограничном подручју, те промоцији одрживог коришћења енергије кроз спровођење мера енергетске ефикасности и коришћење обновљивих извора енергије.

Догађај је отворен уводним обраћањима од стране Милорада Радојевића, Члана градског већа за привреду Града Новог Сада; Давора Бруста, Помоћника начелника Управног одељења за друштвене делатности Града Осијека затим Давора Кралика, Директора Обновљивих извора енергије Осијек д.о.о ; Томислава Барбарића, Директора Јавне установе Жупанијска развојна агенција Осјечко-барањске жупаније као и Жељка Савића, Директора Техничке школе “Милева Марић-Ајнштајн” и Александра Софића, Директора Регионалне развојне агенције Бачка д.о.о. Нови Сад.

Након уводних обраћања је Драган Ковачевић, менаџер пројекта презентовао пројекат, одакле је потекла идеја о самом пројекту као и све активности које су споведене од јула 2017. године до сада. На конференцији су два ученика Техничке школе Милева Марић Ајнштајн изнели своје искуство и утиске које су стекли као учесници овог пројекта. Такође, професорица Мариа Малешевић Чучулис, представница наставног кадра изнела је своја запажања и утиске спроведених активности као један од директних учесника у имплементацији овог пројекта.

Након презентације је премијерно емитован промотивни видео пројекта у трајању од 10 минута који можете погледати на Youtube каналу пројекта ES-GEES

Догађај је водила Марија Прокопић, руководилац пројеката Регионалне развојне агенције Бачка, члан пројектног тима.

 




Поделите

Корисни линкови