Одржана тематска конференција о превенцији поплава и управљању отпадом

Image

Регионална развојна агенција Бачка је у оквиру пројекта „Мултисекторски приступ непогодама у Осјечко-барањској жупанији и Аутономној покрајини Војводини – ЗАЈЕДНО СМО ЈАЧИ“ организовала догађај под називом „Тематска конференција о превенцији поплава и управљању отпадом у пограничном подручју у случају природне катастрофе“ у конференцијској сали хотела Пупин у Новом Саду 24. и 25. марта 2022. године.

На конференцији су представљене активности које су до сада спроведене на пројекту, као и примери добре праксе у одбрани од поплава, институционални систем одбране од поплава, ризици загађења и контаминација животне средине након природних катастрофа, могућности управљања отпадом након поплавних догађаја, те поступање са опасним материјама. Такође, представљена је улога оперативних страна цивилне заштите у спречавању ширења загађења у животну средину у случају поплава и других природних катастрофа. У оквиру конференције одржана је панел дискусија на тему „Управљање отпадом – последица природних катастрофа“, као и округли сто на тему „Заједничко деловање у случају катастрофа – потенцијал за наставак сарадње у региону – Wе still stand together“. На панелу и округлом столу су учествовали говорници на конференцији - проф. др Атила Бездан и проф. др Бошко Благојевић са Пољопривредног факултета у Новом Саду, Раде Марчетић из ЈВП Воде Војводине, Марио Спајић из Хрватске воде ВГО, Динко Ђурђевић са Енергетског института Хрвоје Пожар, Берислав Хенгл из Ватрогасне заједнице Осјечко-барањске жупаније и Данијела Плужаров из Ватрогасног савеза Града Новог Сада.

Учесници су говорили о томе каква је ситуација била на терену у Србији и у Хрватској након последњих већих поплава из 2014. године, на који начин се управља отпадом након поплава, шта представља изазов у овој области и на који начин можемо унапредити управљање отпадом у будућности, на које земље се можемо угледати, на који начин је управљање отпадом након природних катастрофа регулисано у Европској унији, и многим другим питањима. Чула су се стручна мишљења и ставови, те предлози за унапређење постојећег система и сарадње међу регионима. Конференцији су присуствовали запослени у локалним самоуправама, ватрогасним друштвима, Црвеном крсту, јавним комуналним предузећима и другим релевантним институцијама.

Пројекат Мултисекторски приступ непогодама у Осјечко-барањској жупанији и Аутономној покрајини Војводини – ЗАЈЕДНО СМО ЈАЧИ“ је финансиран кроз ИПА Програм прекограничне сарадње Хрватска – Србија 2014-2020 Европске уније, а укупна вредност износи 1.797.180,20 евра. Пројекат се реализује од октобра 2019. до краја јуна 2022. године.

Важни линкови:

Пројекат: https://www.interreg-croatia-serbia2014-2020.eu/project/together-we-stand/

Facebook: https://www.facebook.com/projektTWS/ 




Поделите

Корисни линкови