Одржана промоција Јавног позива за доделу бесповратних средстава у оквиру Програма подршке малим предузећима за набавку опреме у 2022. години

Image

Регионална развојна агенција Бачка је у петак, 17.6.2022. организовала Промоцију Јавног позива за доделу бесповратних средстава у оквиру Програма подршке малим предузећима за набавку опреме у 2022. години. Промоција је одржана у великој сали Скупштине Града Новог Сада, а програм су представиле Анкица Момчиловић испред Министарства привреде и Марија Прокопић из РРА Бачка. Присутнима су се обратили и представник ЕУ делегације у Србији – гдин Мартин Клауцке као и Ивана Крсмановић, директорица Агенције.

Министарство привреде у сарадњи са Развојном агенцијом Србије и уз подршку пројекта „Србија и ЕУ – Опрема за привреду“ који финансира Европска унија, додељује бесповратна средства микро и малим предузећима, предузетницима и задругама.

Укупна бесповратна средства износе око 3,1 милијарду динара од чега је Министарство привреде обезбедило износ од 1,9 милијарди динара, а Европска унија бесповратна средства и техничку подршку за спроводјење пројекта у укупном износу од 11 милиона евра.

Програм је комбинација бесповратних средстава и повољних кредита код пословних банака односно финансијског лизинга код лизинг компанија. Министарство привреде суфинансира набавку нове опреме директно укључене у процес производње разменљивих добара и нове опреме за извођење грађевинских радова, и то у виду бесповратне помоћи у износу од 25 одсто нето вредности опреме која се набавља, 70 одсто нето вредности опреме се финансира из кредита пословних банака или финансијског лизинга лизинг компанија (партнера на Програму), а 5 одсто је учешће самог привредног субјекта. Примарно средство обезбеђења кредита је залога над купљеном опремом.

Средства опредељена Програмом намењена су за суфинансирање набавке нове опреме директно укључене у процес производње разменљивих добара, и то:

- производне опреме и/или машина;
- транспортно-манипулативних средстава укључених у процес производње и унутрашњег транспорта;
- делова, специјализованих алата за машине;
- машина и опреме за унапређење енергетске ефикасности и еколошких аспеката производње
- нове опреме за извођење грађевинских радова, и то: грађевинске механизације за потребе обављања грађевинских радова.

Више информација о Јавном позиву можете прочитати ОВДЕ.

Пројекат Министарства привреде




Поделите

Корисни линкови