Одржана отварајућа конференција пројекта Together We Stand

Image

У Великој сали Осјечко-барањске жупаније, у уторак 17.12.2019. године, одржала се отварајућа конференција пројекта “Together We Stand”.

Поздравним говором конференцију је отворио Горан Ивановић, заменик жупана и начелник Стожера цивилне заштите Осјечко-барањске жупаније. На конференцији је представљен пројекат и пројектне активности, а занимљива предавања су одржати предавачи из Хрватске и Србије.

У склопу саме конференције одржане су две панел дискусије. Тема првог панела је била “Трендови и стандарди у управљању непогодама”, док је тематика другог панела била “Прекогранична сарадња и координација као пут превенције”.

 

Пројекат носи назив “Мултисекторски приступ непогодама у Осјечко-барањској жупанији и Аутономној покрајини Војводини - ЗАЈЕДНО СМО ЈАЧИ (TOGETHER WE STAND)”.

Носилац пројекта је Уником д.о.о. (Осијек), а партнери су Осјечко-барањска жупанија, Удружење за креативни развој Слап (Осијек), Аутономна покрајина Војводина - Покрајински секретаријат за пољопривреду, водопривреду и шумарство као и Регионална развојна агенција Бачка д.о.о. Нови Сад.

Пројекат “Together We Stand” се реализује у оквиру Interreg IPA  Програма прекограничне сарадње Хрватска - Србија 2014 - 2020. Европске Уније, укупне вредности 1.797.180,20 ЕУР од чега ЕУ суфинансира 85% пројекта (1.527.603,16 ЕУР).

Реч је о финансијски највећем пројекту одобреном у оквиру другог позива за достављање пројектних предлога прекограничне сарадње Хрватска – Србија.

Трајање пројекта је 30 месеци.

 

Пројектом су предвиђене следеће активности:

• израда студија и остале стручне документације којима ће се обрадити и обухватити целокупни систем управљања ризицима од поплава и технолошко-техничких катастрофа те ублажавање њихових штетних последица, као и побољшавање система збрињавања отпада у случају великих несрећа и катастрофа у пограничном подручју;

• подизање нивоа опште спремности у случају природних, еколошких и техничко-технолошких катастрофа као и еколошке освешћености о правилном збрињавању отпада након катастрофа с обе стране границе, кроз организовање едукативних радионица као и промоцијом пројектних активности;

• организација јавних догађања (почетне и завршне конференције);

• организација заједничког путовања, с циљем размене искустава и стицања нових знања, у једну од европских земаља која има врхунски уређен систем заштите и спасавања у случају природних несрећа и технолошко-техничких катастрофа те збрињавања преосталог отпада на одговарајући начин;

• набавка опреме за кључне учеснике у управљању ризиком и заштите околине у пограничном подручју;

• спровођење заједничких показних вежби спасавања и заштите околине у изванредним ситуацијама у пограничном подручју.

 

Све наведене активности усмерене су ка даљем јачању капацитета јединица локалне и (регионалне) самоуправе за поступање у изванредним ситуацијама с циљем заштите људи и околине у пограничном подручју. Како су нам велике поплаве из 2014. године показале, природне непогоде не познају границе те је нужно омогућити хитним службама с обе стране границе да по потреби "ускоче у помоћ" суседима с друге стране границе.




Поделите

Корисни линкови