Одржана друга по реду локална радионица у оквиру ADRISEISMIC пројекта

Image
Регионална развојна агенција Бачка 14. јуна 2021. године реализовала је другу по реду онлајн локалну радионицу у оквиру пројекта Нови приступи за сеизмичко унапређење и обнову јадранских и јонских историјских урбаних центара – ADRISEISMIC, који имплементира у сарадњи са још седам партнерских институција из Адрион подручја (Јадранско – јонско).
 
Радионица је одржана уз подршку тима стручњака под вођством консултантско-инжењерске компаније специјализоване за структурно пројектовање, надзор и управљање пројектима ASMEC CONSULTANTS ДОО из Београда а која има дугогодишње искуство везано за земљотресно инжењерство, што чини и стручну област поменутог пројекта.
 
Основни циљеви одржавања ове радионице били су информисање стручне јавности у Републици Србији о првим резултатима поменутог пројекта као и валидација појединих активности које су развијене у оквиру три техничка радна пакета у протеклих шест месеци која наводимо у наставку:
 
• Радни пакет 1 - Техничка регулатива у вези сеизмичког ојачања објеката у Србији и региону: сличности и разлике – презентован од стране др Борка Булајића, ванредниог професора на Факултету техничких наука у Новом Саду;
 
• Радни пакет 2 – Процена сеизмичке отпорности и технике за сеизмичко ојачање објеката у Србији и региону: поређење праксе у региону – презентован од стране др Светлане Брзев, председнице Српског удружења за земљотресно инжињерство (СУЗИ) и професорице на Универзитету Британске Колумбије у Канади;
 
• Радни пакет 3 – Статус образовних програма у вези земљотресног инжењерства и сеизмичког ојачања објеката у Србији и региону: сличности и разлике – презентован од стране др Марка Маринковића, доцента на Грађевинском факултету Универзитета у Београду.
 
Поред поменутих тема које су разрађене кроз радне пакете, присутни на радионици су имали прилике и да чују, од стране мр Олге Ђурић Перић, директорке ASMEC CONSULTANTS ДОО, нешто више о статусу пројекта ADRISEISMIC као и о активностима које ће се даље реализовати у оквиру поменутог пројекта.
 
Релевантност и актуелност тема које су обрађиване на радионици привукле су пажњу стручне јавности у Републици Србији, па је поред представника високошколских установа (Универзитета у Новом Саду и Београду) међу присустнима било и представника јавног, цивилног и приватног сектора.
 
Пројект ADRISEISMIC је финансиран у оквиру Интеррег 5-б Јадранско-јонског програма сарадње 2014-2020 ADRION. Општи циљ пројекта је размена и систематизација знања и пракси с циљем смањења сеизмичке угрожености изграђеног окружења на подручју земаља из којих долазе пројектни партнери, усклађивање планирања и управљања ванредним ситуацијама након сеизмичких догађаја и фазе после земљотреса, како би се значајно побољшали приступи којим би се обезбедило смањење сеизмичке рањивости међу АДРИОН регионима. Главна подручја на које је пројекат усмерен су историјски урбани центри и историјски тргови и околне зграде, који представљају симбол локалног идентитета и социо-економских језгара у ADRION насељима. Вредност пројекта је 1.126.640,00 евра (ЕРДФ и ИПА ИИ суфинансирање износи 957.644,00 евра или 85%). Период реализације пројекта је од 1. марта 2020. до 31. августа 2022. године.
 
Све актуелности у вези са ADRISEISMIC пројектом, као и резултате размене и систематизације знања и пракси пројектних партнера везаних за изазове управљања сеизмичким ризицима у Јадранско-јонском региону можете пратити путем друштвених мрежа:
 
 



Поделите

Корисни линкови