Одржан трећи догађај кроз пројекат EFYRA!

Image

На Фрушкој гори, од 30. септембра до 2. октобра 2021. године је одржан догађај под називом "Поглед са стране", а кроз пројекат Европска будућност младих у руралним подручјима-EFYRA.

Догађају су присуствовали представници свих партнерских земаља: Хрватске, Словеније, Македоније, Мађарске, Италије, Естоније и Србије а организован је од стране РРА Бачка и Удружења Дунав 1245 из Сремских Карловаца.

Тема тродневног догађаја је одлазак младих из руралних подручја из угла Републике Србије и Северне Македоније, као и представљање водећег партнера Локално акционе групе Пригорје-Загорје и партнера из Естоније, Локално акционе групе Ида-Харју. Кроз дебату и дискусију су установљени основни разлози одласка младих из руралних подручја, као и неопходни фактори за останак.

Презентацију ситуације у Републици Србији када је ова тема у питању су одржали представници Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде као и Покрајинског секретаријата за пољопривреду, водопривреду и шумарство уз презентовање подршке коју ове институције пружају на националном и покрајинском нивоу, а у циљу задржавања младих у руралним подручјима.

Такође, статистичке податке и неопходне информације за израду студије EFYRA, која је крајњи резултат пројекта, представио је партнер на пројекту из удружења Дунав 1245. Ситуацију у Северној Македонији су презентовале представнице Општине Крушево и Локално акционе групе Агро Лидер.

У оквиру самог догађаја одржан је и округли сто под називом „Рурални глас“ на ком је тема била повезивање локалних акционих група из региона. Организатор округлог стола је било Удружење Дунав 1245, а на истом је потписан меморандум о сарадњи ЛАГ-ова из парнерских земаља. На округлом столу су присуствовали представници Покрајинског секретаријата за регионални развој, међурегионалну сарадњу и локалну самоуправу.

Након званичног дела догађаја, партнери су обишли Сремске Карловце и имали прилику да посете винарију и музеј меда. Такође, уз водича, организована је шетња Фрушком гором у дужини од 7 км.

Резултат пројекта је студија EFYRA која ће бити израђена са циљем да утиче на креирање политика на нивоу ЕУ. У пројекат су укључени млади људи који активно учествују у анализама и радионицама као и у креирању EFYRA студије. Студија ће бити послата националним Владама пројектних партнера, евро-парламентарцима и Комисији ЕУ.

Укупна вредност пројекта је 118.440 евра, а период реализације је 1.10.2020. - 20.3.2022.
Више о пројекту можете прочитати на https://www.efyra.eu/




Поделите

Корисни линкови