Одржан 5. догађај кроз пројекат EFYRA под називом "Поглед у будућност"

Image

Догађај под називом "Поглед у будућност" је одржан у Хрватској, у Новом Марофу и Вараждинским Топлицама од 21-24. септембра 2022. године.

Петом и последњем догађају кроз пројекат EFYRA - Европска будућност младих у руралним подручјима је присуствовало више од 120 учесника како би кроз дебату на тему одласка младих из руралних подручја донели закључке који ће бити саставни део EFYRA студије. У дебати су учествовали Синиша Јенкач, члан Националног парламента и Здравко Тушек, државни секретар Министарства пољопривреде. У оквиру догађаја је презентован садржај студије која ће након израде бити достављена Националним владама земаља пројектних партнера, евро парламентарцима и ЕУ комисији. Такође, представљени су и резултати који су остварени кроз Програм Европа за грађане, кроз који је и финансиран пројекат EFYRA као и нови CERV програм.

Испред Републике Србије, поред представника пројектног тима, догађају су присуствовали и ученици Карловачке гимназије, који су поред активног учешћа у одржаној дебати, презентовали Сремске Карловце као и потенцијале истог.

Поред званичног дела догађаја, организоване су и посете пољопривредном газдинству Марица Черни и Гребенградском стреличарском клубу.

 

Циљ пројекта је идентификовање узрока миграција у сваком партнерском подручју кроз заједничку дискусију пројектних партнера и пружање предлога за спречавање миграција младих кроз активне радионице. Квалитетној анализи уз тематске дискусије доприносе стручњаци (демографи и социолози) који су укључени у израду EFYRA студије.

 

Носилац пројекта: ЛАГ Пригорје-Загорје из Хрватске

 

Партнери на пројекту:
1. Удружење младих „Млади за Мароф“ (Хрватска)
2. Друштво за развој добровољног рада Ново место (Словенија)
3. Удружење Slow tourism alto adige (Италија)
4. Општина Borgo Virgilio (Италија)
5. Општина Sopronkovesd (Мађарска)
6. ЛАГ Ида Харју (Естонија)
7. Регионална развојна агенција Бачка (Србија)
8. Удружење грађана "Дунав 1245" (Србија)
9. Општина Крушево (Северна Македонија)

 

Време реализације: 1.10.2020. - 20.3.2022.

 

Пројектна страница: https://www.efyra.eu/




Поделите

Корисни линкови