Обележен Дан Дунава

Image
Регионална развојна агенција Бачка је у оквиру пројекта „Мултисекторски приступ непогодама у Осјечко-барањској жупанији и Аутономној покрајини Војводини – ЗАЈЕДНО СМО ЈАЧИ“ организовала догађај под називом „Дан Дунава“ у просторијама ЈВП Воде Војводине.
 
Дан Дунава је међународни дан реке Дунав и обележава се 29. јуна у 14 земаља потписница Међународне конвенције за заштиту Дунава, те представља и интегрални део сарадње подунавских земаља. Самим тим је овај дан значајан за пројекат „Заједно смо јачи“, који има за циљ интегрисање прекограничног, вишесекторског приступа који подиже виши ниво спремности за катастрофе као и заједничко деловање у случају великих поплава или несрећа које укључују опасне хемикалије или друге опасне материје и санацију животне средине кроз координисано управљање катастрофама и отпадом.
 
Догађај је отворила Ивана Крсмановић, директорица РРА Бачка, која је поздравила присутне и указала на значај пројекта који представља међурегионалну сарадњу и заједничке напоре за унапређење система одбране од природних непогода.
 
Присутне је поздравила и Љиљана Петровић, помоћница покрајинског секретара за пољопривреду водопривреду и шумарство, у име Покрајинског секретаријата који је један од партнера на пројекту, и истакла значај укључености релевантних институција по питању заједничког деловања у заштити од поплава и очувања животне средине.
 
Нада Кожул, руководилац пројеката у Уником ДОО (који је водећи партнер на пројекту) указала је на потребу за овим и сличним пројектима и на неопходност сарадње у региону, те нагласила важност укључености свих актера у заштити од природних непогода и санацији животне средине након истих.
 
Саветник за регионални развој и стратешко планирање из Осјечко-барањске жупаније Дамир Лајош изнео је гледиште о важности овог пројекта са стручне стране, а придружио му се и Божидар Белош испред ЈВП Воде Војводине, као стручно лице и учесник у поплавама у својству координатора.
 
Из Покрајинског завода за заштиту природе присутнима се обратила директорица Наташа Сарић и упознала их са Дунавом из перспективе своје институције, представила предности и значај Дунава и обавезу да га очувамо као један од најважнијих ресурса у региону, док је стручна сарадница за заштиту природе Тања Бошњак одржала презентацију о историји Дунава, људским напорима уложеним у заштиту од Дунава и заштиту самог Дунава кроз историју, те о биодиверзитету и очувању природе у глобалном смислу.
 
Андреа Стијепић, сарадник на пројектима у РРА Бачка и члан пројектног тима, је представила пројекат „ЗАЈЕДНО СМО ЈАЧИ“ и активности које се реализују у оквиру пројекта, а затим је реч добио представник добављача опреме Радослав Милојевић, који је објаснио процес заштите од поплава и употребу опреме која је набављена кроз пројекат, док су присутни након излагања могли да погледају поменуту опрему која је била изложена испред објекта.
 
Догађај се завршио панел дискусијом, на тему важности сарадње међу инситуцијама и међу регионима, на коме су учествовали проф. др Бошко Благојевић са Пољопривредног факултета у Новом Саду, Божидар Белош из ЈВП Воде Војводине, Дамир Лајош из Осјечко-барањске жупаније и Тања Бошњак из Покрајинског завода за заштиту природе. На панелу су се чула стручна мишљења и ставови, те предлози за унапређење постојећег система и сарадње међу регионима.
 
Пројекат Мултисекторски приступ непогодама у Осјечко-барањској жупанији и Аутономној покрајини Војводини – ЗАЈЕДНО СМО ЈАЧИ“ је финансиран кроз ИПА Програм прекограничне сарадње Хрватска – Србија 2014-2020 Европске уније, а укупна вредност износи 1.797.180,20 евра. Пројекат се реализује од октобра 2019. до краја марта 2022. године.
 
Важни линкови:
 



Поделите

Корисни линкови