Енергетска ефикасност у јавним зградама у Србији

Image

У понедељак, 03.10.2016. одржан је скуп "Енергетска ефикасност у јавним зградама у Србији" у Великој сали Скупштине Војводине.
На конференцији поводом почетка пројекта коју је организовала Регионална развојна агенција Бачка, осим представника ГИЗ-а (Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit), учествовали су и функционери Скупштине АП Војводине и Покрајинске владе.

Директор Регионалне развојне агенције Бачка и модератор овог скупа, Немања Старовић најавио је почетак реализације пројекта Енергетска ефикасност у јавним зградама у Србији, који je део Немачко-Српске сарадње који спроводи – ГИЗ са универзитетом у Београду, а уз подршку Министарства рударства и енергетике, Министарства грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре и Покрајинског секретаријата за регионални развој, међурегионалну сарадњу и локалну самоуправу.
Рената Шиндлбек, вођа ГИЗ пројекта “Енергетска ефикасност у зградарству” истакла је да ће на територији Војводине 45 градова и општина бити уврштено у пројекат прикупљања података о енергетским својствима јавних зграда, са акцентом на школе и вртиће, након чега ће бити урађене препоруке за националну типологију.
Господин Огњен Бјелић, покрајински секретар за регионални развој, међурегионалну сарадњу и локалну самоуправу, такође је изразио подршку овом пројекту, иновативности и спремности заједнице на решавање проблема енергетске ефикасности, те најавио да ће подржати све пројекте из ове области. Он је нагласио значај енергетске ефикасности, као и обавезу Републике Србије да делује у складу са директивама ЕУ о енергетској ефикасности. Истакао је значај локалних тимова у реализацији пројеката у вези ове теме.

Успех пројекта, како је речено, зависиће од добре сарадње са локалним самоуправама. „Национална типологија школа и вртића“, садржаће и конкретне предлоге за унапређења енеретских својстава објеката уз процену могућих уштеда у енергији. Показатељи до којих ће се доћи треба да послуже надлежним институцијама као основ за добијање финансијских средстава за реконструкцију објеката.




Поделите

Корисни линкови