Бесплатна услуга менторинга од великог значаја за привреднике

Image

БЕОГРАД, 21. мај 2020. године: Развојна агенција Србије (РАС) је расписала Јавни позив за спровођење стандардизоване услуге менторинга, који се објављује у складу са Програмом Министарства привреде - Стандардизовани сет услуга (ССУ) за микро, мала и средња предузећа и предузетнике у 2020. години, који се реализује преко акредитованих регионалних развојних агенција (АРРА).

Јавни позив је отворен до 3. јула 2020, укупан буџет износи 6.000.000,00 динара, а крајњи рок завршетка пројекта је 31. децембар 2020.

Циљ пројекта јесте да се привредним субјектима пружи сва могућа подршка за развој и даљи напредак, и да се смањи број привредних субјеката и задруга које неуспешно послују у Србији.

Менторинг је бесплатна услуга намењена микро, малим, средњим предузећима и предузетницима, као и задругама, и подразумева рад са стручним лицем ментором, најмање 25, а највише 50 сати током пројекта. У овом периоду ментор ће дијагностиковати све проблеме корисника услуге и заједничким радом привредника и ментора биће направљен план решавања проблема и даљег развоја привредног субјекта.

Менторинг услугу пружа 70 сертификованих ментора из 17 акредитованих регионалних развојних агенција, а до сада је око 2.500 корисника изразило задовољство услугом менторинга и оценило да им је та услуга помогла у пословању.

Процес менторинга одвија се по методологији РАС, развијеној у дугогодишњој сарадњи са Јапанском агенцијом за међународну сарадњу (ЈИЦА).

Три категорије корисника могу конкурисати бесплатан менторинг:

 • Привредни субјекти који су тек основани и нису старији од 3 године од дана
  објављивања Јавног позива;
 • Привредни субјекти који су регистровани пре маја 2017. године;
 • Задруге


Право на учешће
на јавном позиву за пружање услуге менторинг имају:

 1. Микро, мала и средња привредна друштва и предузетници, који испуњавају следеће услове:

  - регистровани на територији Републике Србије;
  - имају измирене обавезе по основу пореза и доприноса;
  - не обављају делатност у оквиру војне индустрије и не организују игре на
  срећу/лутрију.

 2. Задруге које испуњавају следеће услове:

  - да је задруга оријентисана ка подршци ММСПП и оснивачким актом то јасно дефинише;
  - да је делатност задруге производња, прерада и занатске услуге;
  - да имају измирене обавезе по основу пореза и доприноса;
  - да не обављају делатност у оквиру војне индустрије и не организују игре на срећу/лутрију.


Јавни позив, Упутство и обрасци за пријаву доступни су на сајту РАС, www.ras.gov.rs, као и на интернет странама акредитованих развојних агенција (АРРА) и у штампаном облику у АРРА. Пријаве са свим пратећим обрасцима и документацијом се подносе лично или препорученом поштом АРРА са назнаком: Пријава на јавни позив за добијање услуге менторинг у 2020. години.

За детаљније информације можете се обратити РАС на е-маил mentoringssu2020@ras.gov.rs  или на број телефона: 011/3398 809.
Поделите

Корисни линкови