Studijska tura i radni sastanak na Kritu u okviru projekta ADRISEISMIC

Image

Predstavnice Regionalne razvojne agencije Bačka, u periodu od 4.10 - 5.10.2022. godine, boravile su u grčkom gradu Rethymno (ostrvo Krit), gde se realizovala studijska poseta i sastanak projektnih partnera u okviru projekta “Novi pristupi za seizmičko unapređenje i obnovu jadranskih i jonskih istorijskih urbanih centara – ADRISEISMIC”.

Tom prilikom, svi projektni partneri (prisutni i oni koji su pratili online) imali su priliku da se upoznaju teoretski sa sledećim temama: “Geološki uslovi i seizmička istorija Krita”, “Grad Rethymno i njegovi spomenici”, “Seizmička osetljivost Starog Grada – prethodna i naknadna procena i tehnike rekonstrukcije u Grčkoj”, “Gradnja u području Rethymno: prezentacija premera seizmičke armature” i “Rekonstrukcija i renoviranje istorijskih zgrada: Izazovi na licu mesta” koje su prezentovali profesori sa Univerziteta u Kritu kao i relevantni stručnjaci iz prakse.

Nakon teorijskog dela, usledila je studijska šetnja posvećena istorijskim građevinama u starom gradu Rethymno i trgu Sohora prilikom koje su projektni partneri imali prilike da vide Paleontološki muzej, Valide Sultan džamiju, zgradu muzičke škole – Neratze džamija i trg Sohora.

Drugi dan boravka na Kritu, bio je rezervisan za radni sastanak partnera na kojem su sumirani dosadašnji rezultati na projektu i isplanirane naredne aktivnosti.

Opšti cilj ADRISEISMIC projekta je razmena i sistematizacija znanja i praksi s ciljem smanjenja seizmičke ugroženosti izgrađenog okruženja na području zemalja iz kojih dolaze projektni partneri, usklađivanje planiranja i upravljanja vanrednim situacijama nakon seizmičkih događaja i faze posle zemljotresa, kako bi se značajno poboljšali pristupi kojim bi se obezbedilo smanjenje seizmičke ranjivosti među ADRION regionima. Glavna područja na koje je projekat usmeren su istorijski urbani centri i istorijski trgovi i okolne zgrade, koji predstavljaju simbol lokalnog identiteta i socio-ekonomskih jezgara u ADRION naseljima.




Share