Realizovana druga mobilnost kroz projekat FTTI u Novom Sadu

Image

Tokom prošle nedelje, 25 – 29. septembra 2023. godine je u Novom Sadu održana druga mobilnost kroz projekat Od tradicije do inovacije. Regionalna razvojna agencija Bačka je bila domaćin mobilnosti koja je okupila mlade iz Španije, Holandije, Turske i Srbije.

Mladi su pohađali kurs iz gline, gde su prvog dana u Kulturnoj stanici Svilara imali prilike da čuju više o materijalu i osnovnim tehnikama izrade predmeta od gline. Učesnici su na biskvitiranom predmetu od gline slikali po želji. Preostale dane su u prostorijama Udruženja umetnika Gemini kroz praktičan rad učili osnovne tehnike nastajanja predmeta od gline od samog početka pa do kraja procesa. Uz različite tehnike su izrađivali šolje i tanjiriće. Oprobali su se i na grnčarskom točku praveći činije za musli. Poslednji dan mobilnosti smo posetili Atelje Sigeti gde je Stevan Sigeti, umetnik iz oblasti keramike, predstavio različite predmete izrađene od gline, kao primer dobre prakse. 

Projekat Od Tradicije do inovacije - FTTI se realizuje u okviru Erasmus + programa, 1.11.2022. – 1.5.2024. ukupne vrednosti 60.000 evra.




Share