Okrugli sto - razvoj modela majstorske škole

Image

Regionalna razvojna agencija Bačka je 12. jula u Sali 3 Skupštine Autonomne pokrajine Vojvodine održala okrugli sto na temu razvoja modela majstorske škole.

Održavanje okruglog stola na temu majstorskog obrazovanja, obrazovanja za/na radnom mestu i dualnog obrazovanja je jedna od aktivnosti u okviru projekta Erasmus+ „Master 5 - Razvoj modela majstorske škole kroz regionalno partnerstvo stručnog obrazovanja i privrede“, na kom su prisustvovale sve relevantne institucije iz ovih oblasti.

 Na okruglom stolu je projektni menadžer, Nikolina Pupavac predstavila sam projekat, kao i aktivnosti koje su do sada sprovedene dok je Ljiljana Dimitrijević, ekspert u oblasti obrazovanja, predstavila rezultate analiza obrazovanja i poslovanja preduzeća koje se odnose na sve tri partnerske zemlje (Slovenija, Hrvatska i Srbija). U okviru analize poslovanja sproveden je upitnik i realizovano je istraživanje koje je bilo namenjeno preduzetnicima kao i malim i srednjim preduzećima iz metalskog sektora. U toku prezentacija je bila otvorena diskusija o sprovedenim analizama obrazovanja i poslovanja preduzeća sa aspekta razvoja majstorskih škola i majstorskog obrazovanja, obrazovanja za/na radnom mestu i dualnog obrazovanja u Srbiji.

 Cilj projekta je podrška razvoju i mogućnostima razvoja višeg stručnog obrazovanja – obrazovanja za majstore kroz regionalna partnerstva između prenosioca znanja, poslovnih i socijalnih partnera s posebnim fokusom na potrebe za veštinama višeg nivoa stručnog obrazovanja. Specifični cilj je izrada modela majstorske škole koji se temelji na učenju na radu i tako omogućuje usklađivanje s potrebama tržišta rada.

 Nosilac projekta Erasmus+ „Master 5 - Razvoj modela majstorske škole kroz regionalno partnerstvo stručnog obrazovanja i privrede“ je Regionalna privredna komora Krško iz Slovenije, dok su ostali partneri Opština Krško i Školski centar Krško-Sevnica iz Slovenije, Regionalna razvojna agencija Bačka, Hrvatska zanatska komora i zanatska škola- Ustanova za obrazovanje odraslih iz Hrvatske i Hrvatska ekonomska asocijacija iz Nemačke. Projekat je odobren u okviru Erasmus + Programme of EU i realizuje se do septembra 2019. godine. Ukupna vrednost projekta je 334.333,5 evra.




Share