Održani treninzi u oblasti energetske efikasnosti i obnovljih izvora energije i sastanak radne grupe za biomasu i energetsku efikasnost za Zapadnu i Južnu Bačku

Image

Projektom „Promocija održivog korišćenja bioenergije za Zapadnu i Južnu Bačku“ koji se sprovodi u okviru programa „Razvoj održivog tržišta bioenergije u Srbiji“ koji finansira Nemačko Savezno Ministarstvo za ekonomsku saradnju i razvoj (BMZ) u okviru Nemačke klimatske i tehnološke inicijative (DKTI), a sprovodi se u saradnji sa Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit GmbH (Nemačke agencije za međunarodnu saradnju-GIZ), predviđena je i aktivnost organizacije treninga za ključne stejkholdere i članove radne grupe za biomasu i energetsku efikasnost za Zapadnu i Južnu Bačku. Pomenuta aktivnost sprovedena je u periodu od 26-30.11.2021. godine u opštinama / gradovima Sombor, Bač i Žabalj, gde su učesnici imali prilike da od stručnih eksperata dobiju više informacija u oblasti energetske efikasnosti i obnovljivih izvora energije. Teme o kojima se govorilo u okviru prvog dana treninga, održanom u Somboru, obuhvatile su osnovne pojmove i definicije, zatim akviziciju podataka i upravljanje potrošnjom (energetski menadžment, energetski pregledi, optimizacija potrošnje), tehnike i tehnologije upravljanja potrošnjom te probleme, rešenja, i studije slučaja kroz primere iz prakse. Pored navedenog, učesnici prvog dana treninga imali su prilike da obiđu i upoznaju se sa primerom dobre prakse na teritoriji grada Sombora, a to je postrojenje za prećišćavanje otpadnih voda (UPOV). Drugi dan treninga, koji se sprovodio u opštini Bač, obuhvatio je teme vezane za obnovljive izvore energije, odnosno akcenat je bio na osnovnim pojmovima i definicijama, tehnologijama proizvodnje biogasa i solarnim tehnologijama, biogasnim postrojenjima – načinima rada i vođenja procesa kao i o problemima, rešenjima i optimizaciji proizvodnje (primeri iz prakse). Takođe, po završetku održanog treninga, organizovan je i sastanak radne grupe za biomasu i energetsku efikasnost za Zapadnu i Južnu Bačku, u okviru koje su gosti iz grada Užica, prezentovali iskustva u sprovođenju mera energetske efikasnosti, a koje sprovode kroz program sufinansiranja mera energetske efikasnosti i zamene ložnih uređaja u Užicu. Treći dan treninga, organizovan je u opštini Žabalj i obuhvatio je posetu biogasnog postrojenja kompanije “Global seed” iz Čuruga, kao i teme vezane za obnovljive izvore energije, i to: komercijalne osnove – mogućnosti realizacije i isplativost ulaganja u projekte biogasnih postrojenja i primeri prethodnih studija opravdanosti izgradnje biogasnih postrojenja.


Zajednički zaključak sa održanih treninga i sastanka radne grupe za biomasu i energetsku efikasnost za Zapadnu i Južnu Bačku je neophodnost nastavka saradnje kroz različite programe podrške u pomenutoj oblasti, jačanje partnerstva i razmenu iskustava, dobrih praksi te uspostavljanje, razvijanje i sprovođenje projekata koji za cilj imaju rešavanje problema u oblasti energetske efikasnosti i obnovljivih izvora energije.


Projekat „Promocija održivog korišćenja bioenergije za Zapadnu i Južnu Bačku“ se sprovodi u periodu jul – novembar 2021.godine i ukupna vrednost projekta iznosi 31.660,80 EUR.
Share