Održana završna konferencija projekta Together We Stand

Image

Regionalna razvojna agencija Bačka organizovala je zatvarajuću konferenciju projekta Multisektorski pristup nepogodama u Osječko-baranjskoj županiji i AP Vojvodini – ZAJEDNO SMO JAČI (Together We Stand) u Velikoj sali Skupštine AP Vojvodine u Novom Sadu.

Konferenciji su prisustvovali predstavnici svih partnerskih institucija - Unikom DOO, Osječko-baranjska županija, Autonomna pokrajina Vojvodina - Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo, Udruženje za kreativni razvoj Slap i Regionalna razvojna agencija Bačka d.o.o. Novi Sad, kao i glavni akteri u odbrani od katastrofa: JVP Vode Vojvodine, vatrogasne zajednice iz obe partnerske zemlje, Crveni krst, komunalna preduzeća i drugi.

Direktorica Regionalne razvojne agencije Bačka otvorila je događaj i istakla značaj međuregionalne saradnje u zaštiti od poplava i drugih prirodnih katastrofa, kao i od katastrofa koje izaziva ljudski faktor.

Ono oko čega su se složili svi partneri, jeste: granice su linije iscrtane na kartama, ali za katastrofe koje se događaju granice ne postoje. Iz tog razloga je od izuzetnog značaja saradnja u celom regionu, saradnja između institucija i organizacija sa obe strane granice, jer samo na taj način – zajedničkim delovanjem, možemo postići najbolje rezultate.

Prisutnima su se obratili i pomoćnica pokrajinskog sekretara Pokrajinskog sekretarijata za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo Ljiljana Petrović, zatim izvršni direktor JVP Vode Vojvodine – gospođa Danka Vasiljević i načelnik Vatrogasne zajednice Osječko-baranjske županije – gospodin Berislav Hengl, kao direktni korisnici.

O realizovanim aktivnostima na projektu u ime partnera iz Hrvatske govorio je Damir Lajoš, viši savetnik za regionalni razvoj i strateško planiranje iz Osječko- baranjske županije, a u ime partnera iz Srbije – Jovana Topić – Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo. U toku trajanja projekta, izrađeni su elaborati i smernice u vidu standardnih operativnih procedura za postupanje u slučaju poplava, nesreća sa opasnim materijama i otklanjanju otpada, održane su radionice za ciljne grupe na navedene teme, izrađeni su materijali u vidu lifleta, brošura i bilborda radi informisanja šire javnosti, organizovani su vežbe hitnih službi, tematski događaji i forumi na kojima se prezentovalo i diskutovalo o temi projekta, i nabavljena je oprema za odbranu od poplava, uklanjanje otpada i oprema za trening i testiranje hitnih službi.

Događaj je zatvoren obraćanjem godpođe Nade Kožul iz Unikom d.o.o. kao vodećeg partnera na
projektu, koja je naglasila značaj projekta i postignutih rezultata, te najavila mogućnost buduće saradnje u regionu.

Cilj projekta Together We Stand je integrisanje prekograničnog, višesektorskog pristupa koji podiže viši nivo spremnosti za katastrofe kao i zajedničko delovanje u slučaju velikih poplava ili nesreća koje uključuju opasne hemikalije ili druge opasne materije i sanaciju životne sredine kroz koordinisano upravljanje katastrofama i otpadom koristeći najbolje prakse EU.

Projekat se finansira kroz Interreg IPA Program prekogranične saradnje Hrvatska - Srbija 2014 – 2020 , realizacija traje od 1. oktobra 2019. godine do 30. juna 2022. godine, a ukupna vrednost iznosi: 1.797.180,20 evra.

Važni linkovi:
Projekat: https://www.interreg-croatia-serbia2014-2020.eu/project/together-we-stand/ 
Facebook: https://www.facebook.com/projektTWS/ 

http://www.novosadska.tv/vest.php?id=75216 

https://vojvodinauzivo.rs/odrzana-zavrsna-konferencija-rra-backa/

https://rtv.rs/sr_ci/vojvodina/novi-sad/zajedno-smo-jaci-prekogranicna-saradnja-srbije-i-hrvatske-u-reagovanju-na-nepogode_1352143.html 




Share