Održana završna konferencija projekta „ŠANSA ZA BOLJU BUDUĆNOST”

Image

Završna konferencija projekta Razvoj mogućnosti za zapošljavanje i unapređenje zapošljivosti marginalizovanih grupa u Bačkoj – šansa za bolju budućnost, održana je 20. oktobra u Baču. Projekat se sprovodio u okviru Inicijative za inkluziju 3- Programa Inkluzija Roma i drugih marginalizovanih grupa u Srbiji Nemačke razvojne saradnje koji sprovodi Nemačka organizacija za međunarodnu saradnju GIZ. Nosilac ovog Projekta bila je Opština Bač, dok su partneri na Projektu bili Regionalna razvojna agencija Bačka iz Novog Sada i Udruženje Roma i Rumuna Mladost iz Vajske.

Projekat je doprineo stvaranju preduslova za integraciju marginalizovanih društvenih grupa u opštini Bač i naseljima susednih opština kroz aktivno uključivanje na tržište rada, unapređenje njihovog socio-ekonomskog položaja i kvaliteta života.

Konferenciju je otvorila zamenica predsednika opštine Bač, Marina Balaban, koja je čestitala projektnom timu na uspešnoj realizaciji, te istakla da se opština Bač ponosi što je i u ovoj oblasti primer dobre prakse. Na samom početku prisutnima se obratila i viša menadžerka šrojekta ispred Nemačke razvojne saradnje, gospođa Vesna Vidojević, koja je istakla da je Bač do sada uspešno realizovao prve dve faze, te da je u ovoj trećoj ponudio jednu „novu vrednost” i otišao korak dalje, a to je činjenica da je ovaj put ponuđena i saradnja sa susednim opštinama Odžaci i Bačka Palanka, tačnije sa naseljenim mestima Tovariševo i Deronje.

Aleksandar Popović, menadžer projekta, ispred Stalne konferencije gradova i opština je istakao da se ovaj projekta realizuje u 10 lokalnih samouprava i da je Bač jedna od najmanjih, ali ujedno i jedna od najboljih i najodgovornijih opština u kojoj se sprovode projektne aktivnosti, te da je uvek zadovoljstvo čuti korisnike i njihova iskustva.

Prisutnima su se takođe obratili i predsavnici partnera Regionalne razvojne agencije Bačka i Vesna Petrović, koordinator na projektu za Romska pitanja.

Nakon ceremonije dodele ugovora, prisutni su mogli da čuju iskustva ovogodišnjih korisnika kojima su odobrene subvencije za samozapošljavanje, zapošljavanje, odnosno održavanje radnih mesta ili nabavku opreme za generisanje prihoda.

Među korisnicima, kao pripadnicima teže zapošljivih grupa, najviše je bilo Roma, ali i lica sa niskom kvalifikacijom kao i o bez kvalifikacije, dugoročno nezaposlenih, žena starijih od 50 godina, osoba sa invaliditetom, mlađih od 30 godina bez radnog iskustva i sl.

Projekat je omogućio nabavku 27 paketa opreme za otpočinjanje sopstvenog posla. Većina onih koji su se odlučili za nabavku opreme veoma su zadovoljni radionicama i mentorskom pomoći koju su imali i zahvaljujući kojoj su uspeli da pripreme konkretne biznis planove za pokretanje svojih biznisa. Veliko interesovanje je vladalo za nabavku opreme za najrazličitije delatnosti od poljoprivredne, preko poslastičarske i krojačke, do proizvodnje prirodnih sokova i vina, te bravarskog i stolarskog zanata.

Kroz ukupno pet modula obuku je uspešno prošlo 39 korisnika. Polaznici obuka su dobili i sertifikate priznate od strane Nacionalne službe za zapošljavanje i Fonda za razvoj Republike Srbije za prijavu na konkurse za samozapošljavanje. Takođe, kroz ovaj Projekat je zaposleno 10 lica kod poslodavaca na novim radnim mestima kroz meru davanja subvencija poslodavcima.

Ukupna vrednost ovog projekta je iznosila 99.963 evra od čega je 60.000 evra plasirano korisnicima, a isti je realizovan od 01.11.2021. do 31.10.2022. godine.




Share