Održana vežba u Našicama kroz projekat „TOGETHER WE STAND“

Image

U okviru projekta „TOGETHER WE STAND“ - Multisektorski pristup nepogodama u Osječko-baranjskoj županiji i Autonomnoj pokrajini Vojvodini, održana je obuka i vežba korisnika aparata za disanje u Našicama u Hrvatskoj. Oprema, najmoderniji tip poligona za proveru fizičke spremnosti članova timova koji izlaze prvi na mesto događaja - vatrogasaca, nabavljena je u okviru projekta od strane projektnog partnera – Osječko-baranjske županije i nalazi se u prostorijama Dobrovoljnog vatrogasnog društva Našice (DVD Našice).


Članovi vatrogasnih društava iz Srbije (DVD Stapar i DVD Bezdan) i Hrvatske (DVD Našice i Vatrogasna zajednica Osječko-baranjske županije) imali su priliku da čuju teoretski deo obuke, a zatim i da učestvuju u zajedničkoj vežbi koja predstavlja test fizičke spremnosti.


Svrha poligona za obuku korisnika aparata za disanje jeste priprema i provera vatrogasaca za korišćenje opreme za zaštitu disajnih organa. Uz praćenje pulsa, utroška snage i kiseonika u toku trajanja vežbe, kreira se konačan rezultat o fizičkoj spremnosti svakog pojedinca. Krajnji pokazatelj govori o tome da li je lice spremno da se suoči sa radom na terenu u sličnim uslovima (koji su simulirani u toku vežbe) ili ne. Takođe, na osnovu izveštaja, lica za koja se pokazalo da nisu dovoljno spremna, mogu da rade na poboljšanju ključnih performansi, te se ponovo testirati. Cilj ove provere jeste isključivanje mogućnosti da se u slučaju prirodnih katastrofa dogodi da lica koja nisu fizički spremna izađu na teren i samim tim potencijalno nastradaju.


Po završetku vežbe, učesnici koji su uspešno savladali poligon dobili su sertifikate, a oni koji nisu savladali poligon dobili su izveštaj o svojim parametrima i preporuku kako ih poboljšati do sledećeg testiranja. Sertifikate o uspešno završenoj vežbi je uručio zamenik župana Osječko-baranjske županije Josip Miletić.

Projekat se realizuje u okviru IPA programa prekogranične saradnje Hrvatska-Srbija 2014-2020, a ukupna vrednost iznosi 1.797.180,20 evra.


Cilj projekta je integrisanje prekograničnog, višesektorskog pristupa koji podiže viši nivo spremnosti za katastrofe kao i zajedničko delovanje u slučaju velikih poplava ili nesreća koje uključuju opasne hemikalije ili druge opasne materije i sanaciju životne sredine kroz koordinisano upravljanje katastrofama i otpadom koristeći najbolje prakse EU.

Više o projektu možete pročitati na:
https://www.interreg-croatia-serbia2014-2020.eu/project/together-we-stand/  
https://www.facebook.com/projektTWS 




Share