Održana promocija Javnog poziva za dodelu bespovratnih sredstava u okviru Programa podrške malim preduzećima za nabavku opreme u 2022. godini

Image

Regionalna razvojna agencija Bačka je u petak, 17.6.2022. organizovala Promociju Javnog poziva za dodelu bespovratnih sredstava u okviru Programa podrške malim preduzećima za nabavku opreme u 2022. godini. Promocija je održana u velikoj sali Skupštine Grada Novog Sada, a program su predstavile Ankica Momčilović ispred Ministarstva privrede i Marija Prokopić iz RRA Bačka. Prisutnima su se obratili i predstavnik EU delegacije u Srbiji – gdin Martin Klaucke kao i Ivana Krsmanović, direktorica Agencije.

Ministarstvo privrede u saradnji sa Razvojnom agencijom Srbije i uz podršku projekta „Srbija i EU – Oprema za privredu“ koji finansira Evropska unija, dodeljuje bespovratna sredstva mikro i malim preduzećima, preduzetnicima i zadrugama.

Ukupna bespovratna sredstva iznose oko 3,1 milijardu dinara od čega je Ministarstvo privrede obezbedilo iznos od 1,9 milijardi dinara, a Evropska unija bespovratna sredstva i tehničku podršku za sprovodjenje projekta u ukupnom iznosu od 11 miliona evra.

Program je kombinacija bespovratnih sredstava i povoljnih kredita kod poslovnih banaka odnosno finansijskog lizinga kod lizing kompanija. Ministarstvo privrede sufinansira nabavku nove opreme direktno uključene u proces proizvodnje razmenljivih dobara i nove opreme za izvođenje građevinskih radova, i to u vidu bespovratne pomoći u iznosu od 25 odsto neto vrednosti opreme koja se nabavlja, 70 odsto neto vrednosti opreme se finansira iz kredita poslovnih banaka ili finansijskog lizinga lizing kompanija (partnera na Programu), a 5 odsto je učešće samog privrednog subjekta. Primarno sredstvo obezbeđenja kredita je zaloga nad kupljenom opremom.

Sredstva opredeljena Programom namenjena su za sufinansiranje nabavke nove opreme direktno uključene u proces proizvodnje razmenljivih dobara, i to:

- proizvodne opreme i/ili mašina;
- transportno-manipulativnih sredstava uključenih u proces proizvodnje i unutrašnjeg transporta;
- delova, specijalizovanih alata za mašine;
- mašina i opreme za unapređenje energetske efikasnosti i ekoloških aspekata proizvodnje
- nove opreme za izvođenje građevinskih radova, i to: građevinske mehanizacije za potrebe obavljanja građevinskih radova.

Više informacija o Javnom pozivu možete pročitati OVDE.

Projekat Ministarstva privrede




Share