Održana otvarajuća konferencija projekta Together We Stand

Image

U Velikoj sali Osječko-baranjske županije, u utorak 17.12.2019. godine, održala se otvarajuća konferencija projekta “Together We Stand”.

Pozdravnim govorom konferenciju je otvorio Goran Ivanović, zamenik župana i načelnik Stožera civilne zaštite Osječko-baranjske županije. Na konferenciji je predstavljen projekat i projektne aktivnosti, a zanimljiva predavanja su održati predavači iz Hrvatske i Srbije.

U sklopu same konferencije održane su dve panel diskusije. Tema prvog panela je bila “Trendovi i standardi u upravljanju nepogodama”, dok je tematika drugog panela bila “Prekogranična saradnja i koordinacija kao put prevencije”.

 

Projekat nosi naziv “Multisektorski pristup nepogodama u Osječko-baranjskoj županiji i Autonomnoj pokrajini Vojvodini - ZAJEDNO SMO JAČI (TOGETHER WE STAND)”.

Nosilac projekta je Unikom d.o.o. (Osijek), a partneri su Osječko-baranjska županija, Udruženje za kreativni razvoj Slap (Osijek), Autonomna pokrajina Vojvodina - Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo kao i Regionalna razvojna agencija Bačka d.o.o. Novi Sad.

Projekat “Together We Stand” se realizuje u okviru Interreg IPA Programa prekogranične saradnje Hrvatska - Srbija 2014 - 2020. Evropske Unije, ukupne vrednosti 1.797.180,20 EUR od čega EU sufinansira 85% projekta (1.527.603,16 EUR).

Reč je o finansijski najvećem projektu odobrenom u okviru drugog poziva za dostavljanje projektnih predloga prekogranične saradnje Hrvatska – Srbija.

Trajanje projekta je 30 meseci.

 

Projektom su predviđene sledeće aktivnosti:

• izrada studija i ostale stručne dokumentacije kojima će se obraditi i obuhvatiti celokupni sistem upravljanja rizicima od poplava i tehnološko-tehničkih katastrofa te ublažavanje njihovih štetnih posledica, kao i poboljšavanje sistema zbrinjavanja otpada u slučaju velikih nesreća i katastrofa u pograničnom području;

• podizanje nivoa opšte spremnosti u slučaju prirodnih, ekoloških i tehničko-tehnoloških katastrofa kao i ekološke osvešćenosti o pravilnom zbrinjavanju otpada nakon katastrofa s obe strane granice, kroz organizovanje edukativnih radionica kao i promocijom projektnih aktivnosti;

• organizacija javnih događanja (početne i završne konferencije);

• organizacija zajedničkog putovanja, s ciljem razmene iskustava i sticanja novih znanja, u jednu od evropskih zemalja koja ima vrhunski uređen sistem zaštite i spasavanja u slučaju prirodnih nesreća i tehnološko-tehničkih katastrofa te zbrinjavanja preostalog otpada na odgovarajući način;

• nabavka opreme za ključne učesnike u upravljanju rizikom i zaštite okoline u pograničnom području;

• sprovođenje zajedničkih pokaznih vežbi spasavanja i zaštite okoline u izvanrednim situacijama u pograničnom području.

 

Sve navedene aktivnosti usmerene su ka daljem jačanju kapaciteta jedinica lokalne i (regionalne) samouprave za postupanje u izvanrednim situacijama s ciljem zaštite ljudi i okoline u pograničnom području. Kako su nam velike poplave iz 2014. godine pokazale, prirodne nepogode ne poznaju granice te je nužno omogućiti hitnim službama s obe strane granice da po potrebi "uskoče u pomoć" susedima s druge strane granice.




Share