Održan treći događaj kroz projekat EFYRA!

Image

Na Fruškoj gori, od 30. septembra do 2. oktobra 2021. godine je održan događaj pod nazivom "Pogled sa strane", a kroz projekat Evropska budućnost mladih u ruralnim područjima-EFYRA.

Događaju su prisustvovali predstavnici svih partnerskih zemalja: Hrvatske, Slovenije, Makedonije, Mađarske, Italije, Estonije i Srbije a organizovan je od strane RRA Bačka i Udruženja Dunav 1245 iz Sremskih Karlovaca.

Tema trodnevnog događaja je odlazak mladih iz ruralnih područja iz ugla Republike Srbije i Severne Makedonije, kao i predstavljanje vodećeg partnera Lokalno akcione grupe Prigorje-Zagorje i partnera iz Estonije, Lokalno akcione grupe Ida-Harju. Kroz debatu i diskusiju su ustanovljeni osnovni razlozi odlaska mladih iz ruralnih područja, kao i neophodni faktori za ostanak.

Prezentaciju situacije u Republici Srbiji kada je ova tema u pitanju su održali predstavnici Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede kao i Pokrajinskog sekretarijata za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo uz prezentovanje podrške koju ove institucije pružaju na nacionalnom i pokrajinskom nivou, a u cilju zadržavanja mladih u ruralnim područjima.

Takođe, statističke podatke i neophodne informacije za izradu studije EFYRA, koja je krajnji rezultat projekta, predstavio je partner na projektu iz udruženja Dunav 1245. Situaciju u Severnoj Makedoniji su prezentovale predstavnice Opštine Kruševo i Lokalno akcione grupe Agro Lider.

U okviru samog događaja održan je i okrugli sto pod nazivom „Ruralni glas“ na kom je tema bila povezivanje lokalnih akcionih grupa iz regiona. Organizator okruglog stola je bilo Udruženje Dunav 1245, a na istom je potpisan memorandum o saradnji LAG-ova iz parnerskih zemalja. Na okruglom stolu su prisustvovali predstavnici Pokrajinskog sekretarijata za regionalni razvoj, međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu.

Nakon zvaničnog dela događaja, partneri su obišli Sremske Karlovce i imali priliku da posete vinariju i muzej meda. Takođe, uz vodiča, organizovana je šetnja Fruškom gorom u dužini od 7 km.

Rezultat projekta je studija EFYRA koja će biti izrađena sa ciljem da utiče na kreiranje politika na nivou EU. U projekat su uključeni mladi ljudi koji aktivno učestvuju u analizama i radionicama kao i u kreiranju EFYRA studije. Studija će biti poslata nacionalnim Vladama projektnih partnera, evro-parlamentarcima i Komisiji EU.

Ukupna vrednost projekta je 118.440 evra, a period realizacije je 1.10.2020. - 20.3.2022.
Više o projektu možete pročitati na https://www.efyra.eu/ 




Share