Održan 5. događaj kroz projekat EFYRA pod nazivom "Pogled u budućnost"

Image

Događaj pod nazivom "Pogled u budućnost" je održan u Hrvatskoj, u Novom Marofu i Varaždinskim Toplicama od 21-24. septembra 2022. godine.

Petom i poslednjem događaju kroz projekat EFYRA - Evropska budućnost mladih u ruralnim područjima je prisustvovalo više od 120 učesnika kako bi kroz debatu na temu odlaska mladih iz ruralnih područja doneli zaključke koji će biti sastavni deo EFYRA studije. U debati su učestvovali Siniša Jenkač, član Nacionalnog parlamenta i Zdravko Tušek, državni sekretar Ministarstva poljoprivrede. U okviru događaja je prezentovan sadržaj studije koja će nakon izrade biti dostavljena Nacionalnim vladama zemalja projektnih partnera, evro parlamentarcima i EU komisiji. Takođe, predstavljeni su i rezultati koji su ostvareni kroz Program Evropa za građane, kroz koji je i finansiran projekat EFYRA kao i novi CERV program.

Ispred Republike Srbije, pored predstavnika projektnog tima, događaju su prisustvovali i učenici Karlovačke gimnazije, koji su pored aktivnog učešća u održanoj debati, prezentovali Sremske Karlovce kao i potencijale istog.

Pored zvaničnog dela događaja, organizovane su i posete poljoprivrednom gazdinstvu Marica Černi i Grebengradskom streličarskom klubu.

 

Cilj projekta je identifikovanje uzroka migracija u svakom partnerskom području kroz zajedničku diskusiju projektnih partnera i pružanje predloga za sprečavanje migracija mladih kroz aktivne radionice. Kvalitetnoj analizi uz tematske diskusije doprinose stručnjaci (demografi i sociolozi) koji su uključeni u izradu EFYRA studije.



Nosilac projekta: LAG Prigorje-Zagorje iz Hrvatske

 

Partneri na projektu:
1. Udruženje mladih „Mladi za Marof“ (Hrvatska)
2. Društvo za razvoj dobrovoljnog rada Novo mesto (Slovenija)
3. Udruženje Slow tourism alto adige (Italija)
4. Opština Borgo Virgilio (Italija)
5. Opština Sopronkovesd (Mađarska)
6. LAG Ida Harju (Estonija)
7. Regionalna razvojna agencija Bačka (Srbija)
8. Udruženje građana "Dunav 1245" (Srbija)
9. Opština Kruševo (Severna Makedonija)

 

Vreme realizacije: 1.10.2020. - 20.3.2022.

 

Projektna stranica: https://www.efyra.eu/ 




Share