Obeležen Dan Dunava

Image

Regionalna razvojna agencija Bačka je u okviru projekta „Multisektorski pristup nepogodama u Osječko-baranjskoj županiji i Autonomnoj pokrajini Vojvodini – ZAJEDNO SMO JAČI“ organizovala događaj pod nazivom „Dan Dunava“ u prostorijama JVP Vode Vojvodine.

Dan Dunava je međunarodni dan reke Dunav i obeležava se 29. juna u 14 zemalja potpisnica Međunarodne konvencije za zaštitu Dunava, te predstavlja i integralni deo saradnje podunavskih zemalja. Samim tim je ovaj dan značajan za projekat „Zajedno smo jači“, koji ima za cilj integrisanje prekograničnog, višesektorskog pristupa koji podiže viši nivo spremnosti za katastrofe kao i zajedničko delovanje u slučaju velikih poplava ili nesreća koje uključuju opasne hemikalije ili druge opasne materije i sanaciju životne sredine kroz koordinisano upravljanje katastrofama i otpadom.

Događaj je otvorila Ivana Krsmanović, direktorica RRA Bačka, koja je pozdravila prisutne i ukazala na značaj projekta koji predstavlja međuregionalnu saradnju i zajedničke napore za unapređenje sistema odbrane od prirodnih nepogoda.

Prisutne je pozdravila i Ljiljana Petrović, pomoćnica pokrajinskog sekretara za poljoprivredu vodoprivredu i šumarstvo, u ime Pokrajinskog sekretarijata koji je jedan od partnera na projektu, i istakla značaj uključenosti relevantnih institucija po pitanju zajedničkog delovanja u zaštiti od poplava i očuvanja životne sredine.

Nada Kožul, rukovodilac projekata u Unikom DOO (koji je vodeći partner na projektu) ukazala je na potrebu za ovim i sličnim projektima i na neophodnost saradnje u regionu, te naglasila važnost uključenosti svih aktera u zaštiti od prirodnih nepogoda i sanaciji životne sredine nakon istih.

Savetnik za regionalni razvoj i strateško planiranje iz Osječko-baranjske županije Damir Lajoš izneo je gledište o važnosti ovog projekta sa stručne strane, a pridružio mu se i Božidar Beloš ispred JVP Vode Vojvodine, kao stručno lice i učesnik u poplavama u svojstvu koordinatora.

Iz Pokrajinskog zavoda za zaštitu prirode prisutnima se obratila direktorica Nataša Sarić i upoznala ih sa Dunavom iz perspektive svoje institucije, predstavila prednosti i značaj Dunava i obavezu da ga očuvamo kao jedan od najvažnijih resursa u regionu, dok je stručna saradnica za zaštitu prirode Tanja Bošnjak održala prezentaciju o istoriji Dunava, ljudskim naporima uloženim u zaštitu od Dunava i zaštitu samog Dunava kroz istoriju, te o biodiverzitetu i očuvanju prirode u globalnom smislu.

Andrea Stijepić, saradnik na projektima u RRA Bačka i član projektnog tima, je predstavila projekat „ZAJEDNO SMO JAČI“ i aktivnosti koje se realizuju u okviru projekta, a zatim je reč dobio predstavnik dobavljača opreme Radoslav Milojević, koji je objasnio proces zaštite od poplava i upotrebu opreme koja je nabavljena kroz projekat, dok su prisutni nakon izlaganja mogli da pogledaju pomenutu opremu koja je bila izložena ispred objekta.

Događaj se završio panel diskusijom, na temu važnosti saradnje među insitucijama i među regionima, na kome su učestvovali prof. dr Boško Blagojević sa Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu, Božidar Beloš iz JVP Vode Vojvodine, Damir Lajoš iz Osječko-baranjske županije i Tanja Bošnjak iz Pokrajinskog zavoda za zaštitu prirode. Na panelu su se čula stručna mišljenja i stavovi, te predlozi za unapređenje postojećeg sistema i saradnje među regionima.

Projekat Multisektorski pristup nepogodama u Osječko-baranjskoj županiji i Autonomnoj pokrajini Vojvodini – ZAJEDNO SMO JAČI“ je finansiran kroz IPA Program prekogranične saradnje Hrvatska – Srbija 2014-2020 Evropske unije, a ukupna vrednost iznosi 1.797.180,20 evra. Projekat se realizuje od oktobra 2019. do kraja marta 2022. godine.

Važni linkovi:

Projekat: https://www.interreg-croatia-serbia2014-2020.eu/project/together-we-stand/

Facebook: https://www.facebook.com/projektTWS/




Share