Misija naših eksperata u oblasti zemljotresnog inžinjerstva u Hrvatskoj

Image

Jedan od ključnih eksperata koje je Regionalna razvojna agencija Bačka angažovala na implementaciji projekta Novi pristupi za seizmičko unapređenje i obnovu jadranskih i jonskih istorijskih urbanih centara Adriseismic - Marko Marinković, zajedno sa svojim kolegama iz Srpskog udruženja za zemljotresno inženjerstvo (SUZI), je u periodu 1.2-5.2.2021. godine pružao tehničku podršku kolegama iz Hrvatske tokom rekonstrukcije područja zahvaćenih nedavnim zemljotresima.

Podsećanja radi krajem decembra i tokom januara niz zemljotresa je potreslo susednu Republiku Hrvatsku a najrazorniji od njih bio je jačine 6,4 stepena Rihterove skale sa epicentrom u blizini grada Petrinja (Sisačko-moslovačka županija). Ovaj zemljotres, koji se dogodio 29.12.2020. godine, je prouzrokovao veliku ljudsku tragediju i pričinio ogromnu materijalnu štetu. Usled ovog zemljotresa došlo je do oštećenja, a u nekim slučajevima i rušenja stambenih objekata,škola, bolnica, crkava, poslovnih objekata.

Pored tehničke podške koja je pružena hrvatskim kolegama u vidu pomoći prilikom procene upotrebljivosti pojedinih oštećenih objekata u Petrinji, benefite od ove misije svakako će imati i stručna javnost u Srbiji kojoj će na raspolaganju biti dokumentovane posledice zemljotresa na objektima (pre svega u pogledu gradjevinske prakse i tehničkih propisa) .

Za više informacija o Srpskom udruženju za zemljotresno inženjerstvo (SUZI) i njihovim aktivnostima posetite njihov zvanični sajt: https://suzi-saee.rs

A sve aktuelnosti vezane za projekat Novi pristupi za seizmičko unapređenje i obnovu jadranskih i jonskih istorijskih urbanih centara - ADRISEISMIC dostupne su putem društvenih mreža:
https://twitter.com/adriseismic  
https://www.facebook.com/Adriseismic/  
https://www.linkedin.com/company/adriseismic  
https://www.youtube.com/channel/UCR_1ZR60MNOylREXmxX_jAw 




Share