Energetska efikasnost u javnim zgradama u Srbiji

Image

U ponedeljak, 03.10.2016. održan je skup "Energetska efikasnost u javnim zgradama u Srbiji" u Velikoj sali Skupštine Vojvodine.
Na konferenciji povodom početka projekta koju je organizovala Regionalna razvojna agencija Bačka, osim predstavnika GIZ-a (Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit), učestvovali su i funkcioneri Skupštine AP Vojvodine i Pokrajinske vlade.

Direktor Regionalne razvojne agencije Bačka i moderator ovog skupa, Nemanja Starović najavio je početak realizacije projekta Energetska efikasnost u javnim zgradama u Srbiji, koji je deo Nemačko-Srpske saradnje koji sprovodi – GIZ sa univerzitetom u Beogradu, a uz podršku Ministarstva rudarstva i energetike, Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture i Pokrajinskog sekretarijata za regionalni razvoj, međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu.
Renata Šindlbek, vođa GIZ projekta “Energetska efikasnost u zgradarstvu” istakla je da će na teritoriji Vojvodine 45 gradova i opština biti uvršteno u projekat prikupljanja podataka o energetskim svojstvima javnih zgrada, sa akcentom na škole i vrtiće, nakon čega će biti urađene preporuke za nacionalnu tipologiju.
Gospodin Ognjen Bjelić, pokrajinski sekretar za regionalni razvoj, međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu, takođe je izrazio podršku ovom projektu, inovativnosti i spremnosti zajednice na rešavanje problema energetske efikasnosti, te najavio da će podržati sve projekte iz ove oblasti. On je naglasio značaj energetske efikasnosti, kao i obavezu Republike Srbije da deluje u skladu sa direktivama EU o energetskoj efikasnosti. Istakao je značaj lokalnih timova u realizaciji projekata u vezi ove teme.

Uspeh projekta, kako je rečeno, zavisiće od dobre saradnje sa lokalnim samoupravama. „Nacionalna tipologija škola i vrtića“, sadržaće i konkretne predloge za unapređenja eneretskih svojstava objekata uz procenu mogućih ušteda u energiji. Pokazatelji do kojih će se doći treba da posluže nadležnim institucijama kao osnov za dobijanje finansijskih sredstava za rekonstrukciju objekata.




Share