Стручност у служби хуманости

Image

(Фото: https://suzi-saee.rs/ )

Након само неколико дана од када је Регионална развојна агенција Бачка реализовала прву online радионицу у оквиру пројекта Нови приступи за сеизмичко унапређење и обнову јадранских и јонских историјских урбаних центара - ADRISEISMIC, а која је била намењена припадницима стручне јавности у нашој земљи, догодила се серија разорних земљотреса у региону.


Земљотреси су потресли суседну Републику Хрватску, а најразорнији од њих био је јачине 6,4 степена Рихтерове скале са епицентром у близини града Петриња (Сисачко-мословачка жупанија). Овај земљотрес, који се догодио 29.12.2020. године, је проузроковао велику људску трагедију и причинио огромну материјалну штету. Услед овог земљотреса дошло је до оштећења, а у неким случајевима и рушења, стамбених објеката, школа, болница, цркава, пословних објеката…


Потрес се осетио и у суседним земљама, а по званичној статистици ово је други најјачи земљотрес по Рихтеровој скали који је погодио наш регион и најјачи икад у Хрватској од како се врше модерна мерења. Јачи по Рихтеровој скали од овог земљотреса када је регион у питању само је онај који је 1979. године погодио Црну Гору, а који се осетио широм целог Балкана. Тај земљотрес, забележен пре 42 године, износио је 6,9 степени Рихтерове скале.


Са тим у вези, два стручњака за земљотресно инжењерство који су ангажовани на горе поменутом ADRISEISMIC пројекту др Светлана Брзев и др Марко Маринковић пружили су, заједно са својим колегама из Српског удружења за земљотресно инжењерство (СУЗИ), своју несебичну подршку учествовањем у писању прелиминарног извештаја о утицају земљотреса који се догодио у Хрватској 29.12.2020. Детаљније информације можете погледати на:

https://suzi-saee.rs/vest-suzi/preliminarni-izvestaj-u-vezi-zemljotresa-u-petrinji-od-29122020 


У овој акцији, поред наших стручњака, а под руководством Проф. Едварда Миранда са Универзитета Stanford (САД), учествовали су и стручњаци из Хрватске, САД и Швајцарске. Сви заинтересовани овај Извештај могу погледати путем следећег линка:

https://www.designsafe-ci.org/data/browser/public/designsafe.storage.published/PRJ-2959/#details-4541797621822058005-242ac118-0001-012 
 
За више информација о Српском удружењу за земљотресно инжењерство (СУЗИ) и њиховим активностима посетите њихов званични сајт: https://suzi-saee.rs 


А све актуелности везане за пројекат Нови приступи за сеизмичко унапређење и обнову јадранских и јонских историјских урбаних центара - ADRISEISMIC доступне су путем друштвених мрежа:

https://twitter.com/adriseismic
  
https://www.facebook.com/Adriseismic

https://www.linkedin.com/company/adriseismic 
 
https://www.youtube.com/channel/UCR_1ZR60MNOylREXmxX_jAw 




Поделите

Корисни линкови