Мисија наших експерата у области земљотресног инжињерства у Хрватској

Image

Један од кључних експерата које је Регионална развојна агенција Бачка ангажовала на имплементацији пројекта Нови приступи за сеизмичко унапређење и обнову јадранских и јонских историјских урбаних центара Адрисеисмиц - Марко Маринковић, заједно са својим колегама из Српског удружења за земљотресно инжењерство (СУЗИ), је у периоду 1.2-5.2.2021. године пружао техничку подршку колегама из Хрватске током реконструкције подручја захваћених недавним земљотресима.

Подсећања ради крајем децембра и током јануара низ земљотреса је потресло суседну Републику Хрватску а најразорнији од њих био је јачине 6,4 степена Рихтерове скале са епицентром у близини града Петриња (Сисачко-мословачка жупанија). Овај земљотрес, који се догодио 29.12.2020. године, је проузроковао велику људску трагедију и причинио огромну материјалну штету. Услед овог земљотреса дошло је до оштећења, а у неким случајевима и рушења стамбених објеката,школа, болница, цркава, пословних објеката.

Поред техничке подшке која је пружена хрватским колегама у виду помоћи приликом процене употребљивости појединих оштећених објеката у Петрињи, бенефите од ове мисије свакако ће имати и стручна јавност у Србији којој ће на располагању бити документоване последице земљотреса на објектима (пре свега у погледу градјевинске праксе и техничких прописа) .

За више информација о Српском удружењу за земљотресно инжењерство (СУЗИ) и њиховим активностима посетите њихов званични сајт: https://suzi-saee.rs 

А све актуелности везане за пројекат Нови приступи за сеизмичко унапређење и обнову јадранских и јонских историјских урбаних центара - ADRISEISMIC доступне су путем друштвених мрежа:
https://twitter.com/adriseismic  
https://www.facebook.com/Adriseismic/
https://www.linkedin.com/company/adriseismic  
https://www.youtube.com/channel/UCR_1ZR60MNOylREXmxX_jAw 




Поделите

Корисни линкови